zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders hebben sterke voorkeur voor Ministerie van Digitale Zaken

Driekwart van de Nederlanders vindt dat overheid werk moet maken van digitale vaardigheden bij burgers

5 oktober 2021 - Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor een Minister van Digitale Zaken: 39 procent wil dat een digitale bewindspersoon wordt toegevoegd aan het kabinet, terwijl 23 procent van mening is dat dit niet nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van Honeypot.

Bovendien vindt meer dan de helft van de Nederlanders (51 procent) dat er te weinig aandacht is voor digitale vraagstukken in de Nederlandse politiek en stelt 63 procent dat politici hun digitale kennis en vaardigheden moeten vergroten.


Met het oog op de formatie onderzoekt banenplatform Honeypot de behoefte aan een Ministerie van Digitale Zaken. Dit ministerie zou zich bezighouden met de rol van digitalisering en technologie bij uiteenlopende beleidsvraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg en klimaat.
 
Digitale bescherming burger heeft topprioriteit
Wanneer Nederlanders gevraagd worden naar hun absolute topprioriteit voor een Ministerie van Digitale Zaken, zegt 62 procent dat het beschermen van de burger, bijvoorbeeld op het gebied van cyberveiligheid, privacy of ethische vraagstukken, het voornaamste aandachtspunt is. Zeventien procent vraagt aandacht voor een efficiëntere digitale overheid, terwijl het zorgdragen aan digitale vaardigheden van burgers door zeven procent wordt genoemd als belangrijkste aandachtspunt.
Een toegewezen Minister voor Digitale Zaken of niet, Nederlanders vinden dat de overheid aandacht moet geven aan het inperken van de macht van grote technologiebedrijven (53 procent). Daarnaast vindt een derde (32 procent) dat de overheid technologiebanen toegankelijker moet maken voor een bredere doelgroep en zegt ruim een kwart (27 procent) dat de overheid moet zorgen voor het recht op internet voor iedereen.
 
Overheid moet zorgen voor gelijke kansen op digitale arbeidsmarkt
In totaal vindt maar liefst 72 procent dat de Nederlandse overheid werk moet maken van de digitale vaardigheden van burgers om te zorgen dat iedereen kansen heeft op de digitale arbeidsmarkt. Ruim de helft (53 procent) stelt dat hier op school meer aandacht aan moet worden besteed, terwijl een derde (32 procent) vindt dat de overheid zich moet richten op het aanbieden van cursussen. Ruim een kwart (28 procent) ziet vooral heil in het aanbieden van omscholingsmogelijkheden.
"Het onderzoek wijst uit dat er zowel in de maatschappij als in de politiek meer aandacht moet zijn voor digitale vraagstukken," aldus Laura Schukkink, country manager Nederland bij Honeypot. "Niet alleen om burgers te beschermen tegen digitale gevaren, maar ook om te zorgen dat burgers grip houden op digitale ontwikkeling en gelijke kansen hebben op de digitale arbeidsmarkt. Een Ministerie van Digitale Zaken kan sterk bijdragen aan een digitaal vaardig Nederland, wat weer resulteert in meer geschikte kandidaten voor de talloze technologiebanen die voor het oprapen liggen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cloudmigratie blijft wereldwijd sterk groeien ondanks zorgen over security
 Promotie: Het succesvol meten van individuele leeropbrengsten in MOOCs
 Digitaal comfortabel wordt de norm
 Generatiekloof: leidinggevenden snappen niet wat digital natives drijft
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10