zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel Europeanen door pandemie begonnen met leren programmeren

Beter perspectief op de arbeidsmarkt voornaamste reden

24 maart 2021 -  Red Hat liet recentelijk onderzoeken hoeveel mensen sinds de pandemie hebben besloten om nieuwe vaardigheden te leren om zich bij te scholen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 30.000 respondenten, verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden.

In dit artikel van interim agency Competa IT een opsomming van wat interessante resultaten uit het onderzoek.


 
Programmeren en software development populaire bijscholing-vakken
De resultaten van het onderzoek laten zien dat programmeren en software ontwikkeling op de eerste plaats staan in het rijtje van vaardigheden die mensen oppakken om hun vooruitzichten op de arbeidsmarkt te verbeteren. Programmeren is in 2020 klaarblijkelijk een ‘nieuwe normaal hobby’ geworden, ontstaan uit carrièrekansen die de situatie (door Covid-19) met zich meeneemt. 
Sinds de uitbraak van Covid-19, in 2020, heeft vijgf procent van de respondenten uit het onderzoek besloten zich bij te scholen binnen programmeren of software development. In Spanje is dit percentage het hoogst met tien procent, gevolgd door Italië (acht procent), Frankrijk (zes procent), Zweden (zes procent), Duitsland (vijf procent) en het Verenigd Koninkrijk (vier procent). 
Vooral Zoomers (tussen de achttien en 24 jaar) besloten hun carrièrekansen te vergroten door te leren programmeren. Liefst twaalf procent van alle mensen in deze leeftijdsgroep besloot zich bij te scholen binnen programmeren of software development. In Italië en Spanje zijn deze percentages van alle onderzochte landen het hoogst, met respectievelijk achttien procent en veertien procent. 
 
Carrièrekansen voornaamste motivatie voor om/bijscholing
35 procent van alle responden die aan bijscholing zijn begonnen, startte hiermee omwille van baankansen. Baankansen zijn tevens de grootste motivatie voor mensen die leren programmeren. Ook onder mensen die zich bijscholen binnen (digitale) animatie en grafisch design zijn kansen op een baan de sterkste drijfveer. Bijna twee derde (65 procent) van de nieuwe codeerders heeft aangeven dat kansen op een baan dé reden was om bij te scholen. Bijna een derde (29 procent) van de ‘nieuwe programmeurs’ deed het ook echt voor een compleet nieuwe baan (als programmeur). 

Geen technische achtergrond
Een groot deel van de mensen die zich op digitaal gebied bijscholen had geen technische achtergrond en/of werkervaring. 79 procent van de mensen die zich bij bijscholen met programmeren heeft geen werkervaring binnen technologie. Sterker nog: 44 procent komt zelfs uit een niet-technische sector. 
De conclusie? De pandemie heeft het een behoorlijke impact op het bedrijfsleven. Hierdoor is ook de manier waarop mensen (willen) werken drastisch veranderd. Men ziet het werkgerelateerde landschap verschuiven naar het digitale spectrum, waardoor men zich blijkbaar genoodzaakt voelt, mee te bewegen. Hoewel er vooralsnog genoeg ‘offline werkgelegenheid’ is, lijkt bijscholing binnen programmeren/software development populairder dan ooit.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Werknemers hebben weinig vertrouwen in vinden van nieuwe baan
 Om- en bijscholing onder werkende Nederlanders daalt ondanks actief beleid
 Grote knowledge gaps in IT remmen innovatie en ontwikkeling
 Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10