zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT

10.714 geregistreerde cybercrime-misdrijven in 2020

10 februari 2021 - Het aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (ook wel bekend als cybercrime of cybercriminaliteit) is het afgelopen jaar ruim verdubbeld ten opzichte van 2019. Er werden vorig jaar 10.714 cybercrime-misdrijven geregistreerd.  Dit blijkt uit een analyse van Competa IT, op basis van de meest recente data van de Politie. 

Over heel 2020 registreerde de politie in totaal 10.714 cybercrime-misdrijven. Sinds de jaarlijkse registratie van cybercrime (in 2012) is dit het hoogste aantal tot nu toe. Het is tevens de sterkste stijging (ten opzichte van het jaar ervoor) die tot nu toe werd geregistreerd. Vergeleken met 2019 is er namelijk sprake van een toename van 127,2 procent - een ruime verdubbeling. Onder cybercrime-misdrijven vallen ‘klassieke’ varianten als DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en malware, maar ook gedigitaliseerde misdaden via bijvoorbeeld internet oplichting, afpersing en/of phishing.



Grote verschillen tussen Regionale Eenheden
Hoewel cybercrime-misdrijven overal in Nederland worden gepleegd, bestaan er grote verschillen op regionaal niveau. De Nederlandse Politie telt, naast de Landelijke Eenheid, 10 regionale eenheden, waarbij cybercriminaliteit het vaakst geregistreerd wordt in de politieregio’s Oost-Nederland, Midden-Nederland en Noord-Holland.
Waar cybercriminelen tussen 2012 en 2015 vooral actief waren in Oost-Nederland, kwam er een ‘trendbreuk’ in 2016. In dat jaar werden de meeste cybercrime-misdrijven geregistreerd in Midden-Nederland. Sindsdien (van 2017 tot en met 2020) is het de politie in Noord-Holland die -relatief gezien- het vaakst te maken heeft cybercriminaliteit.

Internetcriminaliteit hardnekkig probleem
Online privacy en veiligheid valt niet te garanderen en om deze reden is het probleem lastig aan te pakken. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Nationaal Cyber Security Centrum en verschillende andere organisaties, platformen en websites organiseren en presenteren regelmatig campagnes en voorlichtingsmateriaal. 
Ook Competa IT roept consumenten op, zich goed (of beter) te beschermen tegen internetcriminaliteit. ‘’Het sterk(er) maken van wachtwoorden is bijvoorbeeld een terugkerend onderwerp, maar ook gebruik van software-oplossingen, het maken van back-ups en het opkrikken van de algemene digitale kennis kunnen effectief helpen bij digitale weerbaarheid," aldus Andy Haxby - Directeur van Competa IT. 

 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Elke smartphonegebruiker moet profiteren van essentiële beveiligingsupdates’
 Gebruikers opleiden, Cloud Security en XDR zijn cruciaal voor cyberveiligheid in 2021
 Pas op voor deze vijf oplichterspraktijken tijdens de feestdagen
 Citizen development als oplossing voor de uitdagingen op de IT-afdeling
 
 
reacties
 
Trusted Id  |   | 
11-02-2021
 | 
13:31 uur
Dit is inderdaad een groot probleem. Wij zien het steeds meer voorbij komen, vooral met persoonsgegevens. Het is voor bedrijven echt van groot belang om dit op de juiste manier te beveiligen.
fuseo  |   | 
25-02-2021
 | 
16:10 uur
Beter beschermen tegen internetcriminaliteit blijft dikwijls nog een groot probleem, omdat veel mensen en bedrijven simpelweg niet weten hoe ze hieraan beginnen, of wat ze precies fout doen, zoals het gebruik van zwakke wachtwoorden. Mensen zelf zijn meestal de zwakke plek bij veiligheid online.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10