zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De vacaturesite is anno 2020 effectiever dan het netwerk

Uitzendbureaus 4,5 keer zo effectief als het UWV in mensen aan een baan helpen

27 juli 2020 - Niemand weet meer wie de eerste was die ooit zei dat zeven van de tien personen hun nieuwe baan via het eigen netwerk vindt, maar voor decennia gold dit als het onbetwiste dogma binnen de loopbaanindustrie. Niets is minder waar. In 2019/2020 vond slechts achttien procent van de mensen hun (nieuwe) baan via het eigen netwerk.

Als u indirecte netwerken zoals sociale media, uitzend-, wervings- en selectiebureaus mee zou nemen kom je uit op 36 procent. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van Intelligence Group, die deze analyse speciaal maakte voor het nieuwe boek ‘Zo vind je een baan’ en de website www.sollicitatiedokter.nl.


 
Hoe vinden mensen anno 2020 een baan?
Aan bijna 2.000 baanwisselaars in de afgelopen twaalf maanden (2019/2020), is gevraagd hoe zij aan hun nieuwe baan zijn gekomen. Als top-twintig kwamen daar de volgende kanalen uit.
Het meest effectieve kanaal waarmee mensen hun baan in 2019/2020 hebben gevonden zijn vacaturesites, op de voet gevolgd door bekenden/netwerk met respectievelijk 18,3 procent en 18,1 procent. Bij vacaturesites denken we aan de grootste generieke vacaturesites zoals Indeed.nl, LinkedIn en Nationalevacaturebank.nl. Maar ook nichesites kunnen zeer succesvol zijn. In Nederland zijn er bijna 2.500 verschillende vacaturesites. Nog los van de sites die de ruim 14.000 bemiddelaars hebben, zoals tempo-team.nl, randstad.nl of yer.nl.
Op de derde plek als meest effectieve kanaal op de Nederlandse arbeidsmarkt staan uitzendbureaus. Een sector die - buiten de kritiek die zij ontvangt - een zeer belangrijke schakel is in de doorstroom van mensen naar een (vaste) baan en een essentiële schakel in de matching en het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zonder de uitzendbranche zou de arbeidsmarkt in Nederland substantieel slechter functioneren.
Andere kanalen die effectief zijn, zijn bijvoorbeeld sociale media (7,3 procent). Dit kanaal - dat natuurlijk ook sterk afgeleid is van het eigen netwerk - staat inmiddels op de vierde plek en is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Sociale media wordt gevolgd door open sollicitaties, bedrijvensites en Google. Op de dertiende plek vinden we het UWV. Een kleine twee procent heeft zijn/haar baan via het UWV gevonden. Daarmee heeft het UWV nauwelijks een rol bij het functioneren van de arbeidsmarkt in brede zin, al zal haar effectiviteit onder bepaalde doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt groter zijn. Pikant is dat uitzendbureaus bijna vijf keer zo effectief zijn als het UWV in het brengen van mensen naar een (nieuwe) baan.
 
Waar komt het dogma zeven op de tien mensen vindt een baan via het eigen netwerk toch vandaan?
In tijden dat het goed gaat op de arbeidsmarkt, neemt de effectiviteit van het eigen netwerk af. Vond in 2016/2017 nog bijna 30 procent van de Nederlandse beroepsbevolking via het netwerk hun nieuwe baan, nu is dit tot onder de twintig procent gezakt. Op het moment dat banen voor het oprapen liggen, neemt de effectiviteit van vacaturesites en andere kanalen toe. Het is dan minder effectief en logisch om het tijdsintensieve netwerkkanaal in te zetten. De vacatures liggen immers voor het oprapen. Nu de werkloosheid weer sterk toeneemt en banen minder makkelijk te vinden zijn, zal ook de effectiviteit van het netwerk in de komende jaren weer toenemen. Maar het zal op geen enkele manier in de buurt komen van de zeven op de tien waar vaak aan gerefereerd wordt. Iedereen papegaait elkaar na op dit feitje, maar niemand kan de originele bron of het originele onderzoek daarvoor aandragen. En in de laatste twintig jaar is er geen onderzoek geweest die deze stelling kan onderbouwen.
Echter is het wel logisch dat dit idee bestaat binnen de loopbaanbranche. De aandacht van loopbaanprofessionals gaat nu primair uit naar het mensen arbeidsmarkt klaar maken en vervolgens via het eigen netwerk gericht te laten zoeken naar een baan. Als je mensen vooral leert om op deze manier te zoeken naar een baan, dan zal je ervaring ook zijn dat dit het meest effectieve kanaal is. Dat zal deels te maken hebben met de doelgroep die met hulp begeleid wordt, en deels met het feit dat andere effectieve kanalen nauwelijks aandacht krijgen door de professional. Dat laatste komt ook doordat de afstand tussen de loopbaanprofessional en de meer digitale manier hoe de arbeidsmarkt werkt (Search engines, vacaturesites, cv-databases, sociale media e.d.) onderbelicht blijft in trainingen en opleidingen van deze groep.
 
Moderne manier van het functioneren van de arbeidsmarkt
Het netwerk is ontegenzeggelijk belangrijk in het vinden van een baan. Het staat in de laatste cijfers op de tweede plek, maar het is de verwachting dat dit in de loop van de komende jaren weer zal veranderen en de nummer een plek tijdelijk terug zal veroveren. Maar dan nog zal misschien maar een op de vier personen zijn/haar baan op deze manier vinden. Het belangrijkste signaal dat uit deze cijfers komt is dat de arbeidsmarkt anno 2020 anders functioneert, namelijk veel meer op zoek- en matchingstechnologie. Het goed gebruik kunnen maken van vacaturesites of Google heeft niet alleen te maken met te weten welke sites je moet gebruiken. Het gaat ook om het gebruik van queries, Boolean en keywords, zodat je op deze sites goed vindt wat je zoekt. Beheersing van arbeidsmarkt- en recruitmenttech zijn de skills for the future van de loopbaanindustrie en essentieel om als loopbaanadviseur te beheersen. Op die manier zult u mensen sneller en effectiever aan een nieuwe baan helpen. Het is misschien even wennen, maar het past wel in een ander dogma van de loopbaanindustrie, namelijk dat er in veranderingen kansen liggen ook al zijn die veranderingen soms moeilijk om toe te passen op onszelf.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Social media winnen het niet van vacaturesites
 Netwerken belangrijker bij het vinden van een baan
 Marktplaats gaat strijd aan met vacaturesites
 LinkedIn en vacaturesites populairst bij werkzoekende ICT’er
 
 
reacties
 
peter uw zzp boekhouder  |   | 
27-07-2020
 | 
17:54 uur
Vacaturesites als belangrijkste trigger voor een nieuwe baan lijkt me logisch.

Netwerken bij een club, BVO, op de golfbaan of via social media is niet te onderschatten. Zelf zet ik daar mijn geld op in om aan nieuwe klanten te komen. En vrienden die een baan zochten kwamen ook zo aan bod. Maar - eerlijk is eerlijk- die hebben wel jarenlang geinvesteerd in naar wat nu een netwerk is van 2.000 man.

Een vierde plek voor werk vinden via social media vind ik nog steeds knap. Je kunt je netwerk zo vragen om advies, aanbevelingen, tips en leads naar werk of opdrachten. Het draait daar ook om de gunfactor.

Ik mis de headhunters in het artikel. Zeker voor universitair niveau kunnen ze nog wel eens een match vinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10