zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Thuiswerken & flexibiliteit: Nederlander verwacht blijvende impact op werk door pandemie

Een derde verwacht dat de arbeidsmarkt binnen een jaar terugveert

19 juni 2020 - De overgrote meerderheid van de Nederlanders verwacht blijvende impact op hoe en waar we werken als gevolg van de coronapandemie. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed onder 986 Nederlandse werkenden en werkzoekenden. Daarnaast hebben thuiswerkvacatures een vlucht genomen.

Voor de meerderheid van de Nederlanders heeft de pandemie in enige vorm invloed gehad op het werk. De overgrote meerderheid van de ondervraagden verwacht in bepaalde mate blijvende veranderingen als het gaat om onze manier van werken in. 


 
Thuiswerken
45 procent voorziet blijvende veranderingen als het gaat om waar we werken. Ruim een derde van de ondervraagden geeft aan als gevolg van de pandemie thuis te werken of thuis te hebben gewerkt en bijna tweederde (64 procent) verwacht dat hun werkgever in de toekomst werknemers in de gelegenheid zal blijven stellen om thuis te werken. 
Ondanks dat thuiswerken niet voor elke organisatie haalbaar is, hebben veel werkgevers gehoor gegeven aan de oproep om dit toch zo veel mogelijk te doen", zo schetst Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. "Organisaties die voorheen niet zo happig waren op thuiswerken, of dat uit gewoonte niet deden, zien nu kansen voor de toekomst,"aldus Vissers. Sinds de corona-uitbraak is er dan ook een aanhoudende groei van vacatures te zien waarin ‘thuiswerken’ wordt genoemd. Tussen half maart en half mei steeg het aandeel vacatures met ‘thuiswerken’ al met 150 procent.
 
Veranderingen voor manier waarop we werken
Een derde verwacht ook veranderingen als het gaat om de manier waarop we werken, bijvoorbeeld met betrekking tot indeling van werkuren, de lengte van een standaard werkweek en het managen van productiviteit. "Deze periode heeft ons tot een hoge mate van flexibiliteit gedwongen, bijvoorbeeld als het gaat om het combineren van werk en zorgtaken. Tegelijkertijd hebben werknemers meer vrijheid om hun dag in te delen, valt reistijd weg en is een deel van de werknemers wellicht wel productiever dan ook kantoor. Dat is interessant om voor langere termijn te monitoren, af te wegen tegen de nadelen en mee te nemen voor de toekomst."
 
Herstel van de arbeidsmarkt
De meerderheid van de ondervraagden verwacht dat de arbeidsmarkt tijd nodig heeft om zich te herstellen. Een derde verwacht dat de arbeidsmarkt binnen een jaar terugveert, 28 procent verwacht dat dit binnen zes maanden al het geval is, twaalf procent denkt echter dat dit twee jaar zal duren en een kleine zes procent zelfs dat dit drie jaar op zich laat wachten.
 
Waardering van werk
30 procent van de ondervraagden verwacht dat de perceptie van wat we belangrijk werk vinden voor altijd zal veranderen. Zo voorspelt 45 procent van de respondenten dat de maatschappij meer waarde zal hechten aan werknemers met essentiële beroepen en in cruciale sectoren. Een ruime 22 procent is bereid om op dit moment een baan in zo’n sector aan te nemen. 
 
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Pandemie vergroot druk op IT-leiders door tweeledige focus op ondersteuning thuiswerkers en urgente innovatie
 Pandemie veroorzaakt aanhoudende rem op arbeidsmarkt
 Pandemie veroorzaakt rem op arbeidsmarkt: vacaturetrend 23 procent lager dan vorig jaar
 Bedrijfsleven is niet bang voor pandemie
 
 
reacties
 
peter zzp boekhouder  |   | 
19-06-2020
 | 
08:13 uur
Het voordeel van alle draconische maatregelen ivm corona is het veelvuldig op afstand werken. Dat is al 10-15 jaar mogelijk, maar angstige managers, controlfreaks in de organisatie wilden uiteraard elke dag hun personeel zien en checken.

Thuiswerken was en is vaak veel efficienter. Je hoeft he gezeur op de werkvloer niet aan te horen, drinkt eindelijk eens lekkere koffie en kan je eigen tijd in delen.

Je kan werken op het moment dat je lichaam het productiefst is. Voor de een is dat om 6.00 in de ochtend, voor de ander om 1.00 's nachts.

Goed om te lezen dat er aanhoudende groei van vacatures is waarin om thuiswerkers wordt gevraagd.

Het gaat om effectief werken. En die sociale contacten zijn ook best mogelijk met een of twee keer per week een bezoekje aan de 'oude' werkplek.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10