zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

25 procent van werkend Nederland overweegt bij -of omscholing

De coronacrisis lijkt van invloed op hoe we kijken naar onze eigen loopbaanontwikkeling

10 juni 2020 - Van de Nederlandse beroepsbevolking zegt slechts 8 procent dit jaar van baan te willen wisselen. Driekwart piekert er niet over en blijft honkvast bij de werkgever.​ ​De arbeidsmobiliteit zal daardoor onder druk komen te staan. Wel overweegt 25 procent van de ondervraagden zich bij -of om te scholen.

Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1.000 Nederlanders, in samenwerking met Motivaction.



Arbeidsmobiliteit komt tot stilstand
De coronacrisis zet de Nederlandse arbeidsmobiliteit - de mate waarin mensen bereid en in staat zijn te wisselen van baan - volledig op de rem. Driekwart heeft geen plannen om dit jaar van baan te wisselen en lijkt te kiezen voor zekerheid. Een grote meerderheid (74 procent) heeft dan ook vertrouwen in het huidige dienstverband bij de werkgever en verwacht geen reorganisatie op korte termijn.
''De mensen die in loondienst werken zijn minder geneigd naar ander werk te kijken dan voor corona. We zien wel dat er weer meer gezocht wordt naar vacatures, maar dat zijn vooral de werkenden die door de coronacrisis hun werk kwijt zijn geraakt: werknemers en flexwerkers in getroffen sectoren zoals de horeca," aldus Dennis van Allemeersch van Nationale Vacaturebank.

Meer interesse voor omscholing
De coronacrisis lijkt van invloed op hoe we kijken naar onze eigen loopbaanontwikkeling. Een kwart van de ondervraagden overweegt om zich bij of om te scholen.​ ​ Bij hbo- en wo-opgeleiden is dit zelfs 30 procent. Vooral werkende jongeren overwegen zich bij of om te scholen. Onder de groep 25-34 jaar is dit 34 procent en bij achttien-24 jaar zelfs 46 procent. ''Wellicht kijken mensen door de crisis nu anders naar hun loopbaan en de rol die zij zelf hebben in het verbeteren van hun carrièrekansen.''

ZZP’er in de knel maar niet op zoek naar vaste baan
Niet verrassend is er sprake van toegenomen onzekerheid onder ZZP’ers. 45 procent heeft (te) weinig opdrachten. Toch overweegt slechts dertien procent een vaste baan. Bij mbo-opgeleiden ligt dit iets hoger en overweegt een op de vijf een vaste baan. "Het bestaan van de ZZP’er staat onder druk. Opdrachten voor freelancers lopen snel terug. We verwachten dan ook dat op korte termijn ZZP’ers de stap naar een vast dienstverband zullen maken."

Werkend Nederland gaat niet op vakantie, maar neemt wel vrij
Uit het onderzoek blijkt dat 51 procent van de ondervraagden niet op vakantie gaat. Wel zal 62 procent van de ondervraagden vrije dagen opnemen. Voor 75 procent van de ondervraagden geldt zelfs dat zij evenveel vrije dagen opnemen als ze in een normale zomer zouden doen. Slechts zeventien procent neemt minder vakantiedagen op dan normaal. Voor de 33 procent die wel vakantieplannen heeft deze zomer; geeft 83 procent aan evenveel vrij te nemen en slechts elf procent neemt minder op dan in een normale zomer.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De 55-plusser vraagt werkgever niet meer om opleiding
 HR Case activatiebeleid: vier tips om medewerkers zelfstandig te laten leren
 'Flexibele workforce heeft onvoldoende kennis en vaardigheden in huis'
 HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
 
 
reacties
 
Dennis  |   | 
10-06-2020
 | 
10:42 uur
Interessant onderzoek! In de technische sector is het altijd al lastig geweest om personeel te vinden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10