zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

1,6 miljoen Nederlandse auto's rijden nog door op winterbanden

Doorrijden op winterbanden in de zomer is niet veilig

20 mei 2020 - Bij achttien procent van de Nederlandse personenauto’s zijn de winterbanden nog niet verwisseld voor zomerbanden, zo blijkt uit een steekproef van Tyre Club. Dat is bijna vier keer meer dan het gangbare percentage van ruim vijf  procent na de normale wisselperiode. Door de coronacrisis stellen veel automobilisten hun bandenwissel uit en dat kan tot onveilige situaties leiden.

De remweg is op winterbanden onder hogere temperaturen een stuk langer, ze slijten sneller en de wegligging is slechter.



Ook meer versleten banden
De afgelopen week controleerde bandenservicebedrijf Tyre Club de banden van 1.079 personenauto’s. Bij 194 auto’s werden winterbanden aangetroffen. Wat de situatie nog zorgwekkender maakt, is dat daarnaast een groot aantal op versleten banden rondrijdt. Helemaal nu de verwachting is dat Nederlanders de komende tijd weer meer gebruik zullen maken van de auto, doordat de coronamaatregelen verder worden versoepeld en mensen wellicht weer op vakantie gaan.
 BOVAG doet jaarlijks onderzoek naar het percentage niet gewisselde winterbanden. Bij de laatste paar steekproeven onder circa 1000 auto’s registreerde BOVAG dat gemiddeld ruim vijf procent ‘s zomers op winterbanden rijdt. Omgerekend naar het totale Nederlandse wagenpark van bijna negen miljoen personenauto’s komt dat neer op 450.000 à 500.000 voertuigen. Wanneer de steekproef van Tyre Club van 2020 wordt door vertaald naar het totale wagenpark, dan blijkt dat er nu nog 1,6 miljoen auto’s doorrijden op winterbanden.
 
Meer brandstofverbruik en CO2-uitstoot
"Normaal gesproken ervaren veel mensen de bandenwissel al als gedoe," zegt Peter Veldhoven, oprichter van Tyre Club, "maar de afgelopen maanden zijn automobilisten schijnbaar helemaal terughoudend geweest om naar de autogarage te gaan. Het inplannen van een afspraak en het daar moeten wachten op de wissel zagen ze nog minder zitten dan gewoonlijk. Tegelijkertijd constateren wij dat er juist nu een toenemende vraag is naar een efficiënte en veilige oplossing, zoals onze bandenwissel op locatie, bij mensen thuis of op de parkeerplaats van het bedrijf."
 Van de bijna negen miljoen Nederlandse personenauto’s worden er jaarlijks in totaal 3,2 miljoen uitgerust met winterbanden. Bij de helft daarvan (1,6 miljoen auto’s) zijn de winterbanden nu dus nog niet teruggeruild voor zomerbanden. Gevolg: het zachtere rubber van de winterband zorgt naast de slechte grip op de weg ook voor een hoger brandstofverbruik en meer CO2-uitstoot.
 
 

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder dan de helft van de Nederlanders wisselt banden in winter
 Half miljoen Nederlandse auto’s op winterbanden in bloedhitte
 Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
 Wel winterbanden, geen preventief onderhoud
 
 
reacties
 
Jurr  |   | 
20-05-2020
 | 
15:42 uur
Onbegrijpelijk he dat mensen het niet laten vervangen. Het kan zijn dat ze er helemaal niet aan denken, maar het is echt een stuk duurder bij de pomp iedere keer!
Jerr  |   | 
20-09-2022
 | 
14:01 uur
Helemaal mee eens Jurr. Ik word gek van die dure prijzen.
Thommy  |   | 
20-09-2022
 | 
14:19 uur
Dit is echt onbegrijpelijk dat dit destijds zo mogelijk was.
Jannus  |   | 
9-02-2023
 | 
21:32 uur
Wat het vooral raar maakt, is dat de kosten van het wisselen van de banden uiteindelijk niet opweegt tegen de brandstof met deze prijzen. Gekkenhuis..

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10