Actief contact met zieke werknemer leidt tot minder psychisch ziekteverzuim
22 juni 2004 -
Leidinggevenden vinden het moeilijk om (verzuim wegens) psychische klachten van hun medewerkers te herkennen en bespreekbaar te maken. Leidinggevenden zijn vaak nog te afwachtend en spreken hun medewerkers niet aan op het verzuim.
De wijze waarop leidinggevenden hun rol oppakken, blijkt cruciaal bij de aanpak van psychisch verzuim. Gezien de lastige problematiek is het van belang dat de aandacht structureel wordt ingebed in het verzuimbeleid van de organisatie.
Rust roest Dit blijkt uit de evaluatie van het gebruik van de Leidraad 'Aanpak verzuim om psychische redenen' die door TNO in opdracht van de Commissie het Werkend Perspectief (voorheen Commissie Donner 1) is uitgevoerd. De Leidraad is een handleiding waarin de taken en verantwoordelijkheden van werknemer,werkgever en Arbo-dienst zijn beschreven. Deze beschrijving is nodig omdat veel leidinggevenden denken dat rust een goede remedie is én omdat zij vaak niet weten hoe men met psychisch verzuim moet omgaan. De kern van de Leidraad is dat vanaf de eerste dag structureel contact met het werk - ook bij verzuimende werknemers met psychische klachten - van groot belang is voor herstel en werkhervatting. Zeven instellingen in de Thuiszorg en GGZ gingen aan de slag met deze leidraad en TNO Arbeid heeft het proces geëvalueerd. Het ziekteverzuim om psychische redenen zorgt voor een derde van de instroom in de WAO.
Commissie De overheidscommissie Het Werkend Perspectief heeft tot taak de arbeidsintegratie en reïntegratie van mensen met een handicap, chronische ziekte en/of psychische of psychiatrische aandoening te stimuleren en bij te dragen aan het terugdringen van het ziekteverzuim en de WAO-instroom. De commissie legt zich in de komende twee jaar vooral toe op het implementeren van de nieuwe leidraad.