zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wilt u ook objectief werven en selecteren en meer kandidaten?

Doet u mee aan de pilot Nudging in Werving en Selectie?

23 oktober 2019 - Zoekt u vernieuwende aanpakken om de beste kandidaat voor de baan aan te nemen, ongeacht culturele achtergrond? Of heeft u moeite om voldoende personeel te werven en zou u graag het aantal kandidaten vergroten? Wilt u een meer divers personeelsbestand?

Dan doet zich nu een bijzondere mogelijkheid voor om, onder begeleiding, aan de slag te gaan met het objectief werven en selecteren van kandidaten. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en onderzoeksinstituut TNO zoeken namelijk werkgevers die in 2020 deel willen nemen aan de pilot Nudging in Werving en Selectie. 


Werkgevers zoeken de beste kandidaat voor de baan, maar maken toch vaak de keuze voor een kandidaat die op henzelf lijkt. De keuze voor de autochtone kandidaat wordt beschouwd als een veilige keuze; onbewuste vooroordelen spelen ook mee. Kandidaten met een (vooral) niet-westerse migratieachtergrond komen vaak minder aan bod. Maar daarmee loopt u goede mensen mis! Gelukkig valt hier iets aan te doen. De mate waarin onbewuste vooroordelen een rol spelen, is sterk afhankelijk van de omstandigheden waarbinnen de beoordeling van kandidaten plaatsvindt. Een sterke focus op soft skills bijvoorbeeld verhoogt het risico op een subjectieve beoordeling. Objectievere vormen van beoordelen gericht op wat echt voor de functie nodig is, kunnen zomaar andere resultaten opleveren. Dan blijkt die Surinaamse jongen of die Marokkaanse vrouw ineens als beste op uw functie te matchen.
 
Nudges
Daarom gaan werkgevers in deze pilot, samen met het ministerie van SZW, aan de slag met het aanpassen van hun wervings- en selectieproces. Dit doen ze aan de hand van kleine zetjes, zogenaamde ‘nudges’. De werkgevers herschrijven vacatureteksten, passen de briefselectie aan en leren gestructureerd interviewen. Onderzoek door TNO meet hierbij wat in de praktijk toepasbaar is én meetbaar het verschil maakt. Voor de tweede ronde van de pilot, die begin 2020 van start gaat, kan een nieuwe groep (middel)grote werkgevers meedoen. Uw organisatie wellicht ook?
 
Wat levert het u op?
Door meer mensen met een niet-westerse achtergrond te overwegen, vergroot u het aantal kandidaten waaruit u kunt kiezen; vast welkom in tijden van personeelskrapte. Het geeft u ook de kans om werk te maken van een meer diverse samenstelling van uw personeelsbestand en zo bij te dragen aan uw diversiteitsdoelstelling. U doet bovendien meer kennis op over echt neutraal werven en selecteren. En op maatschappelijk vlak draagt u er aan bij dat mensen met en zonder migratieachtergrond dezelfde kansen krijgen bij het vinden van een baan.
 
.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Genderdiversiteit ver te zoeken in de VC- en startupsector
 SER: Steviger maatregelen nodig voor meer diversiteit in de top
 Wel ruim 30 procent vrouwen, maar culturele diversiteit in top nog in kinderschoenen
 Nederland scoort onder Europees gemiddelde op genderdiversiteit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10