zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Europeanen liegt over salaris

Mannen liegen vaker over salaris dan vrouwen

1 augustus 2019 - Een kwart van de kandidaten in Europa liegt over zijn of haar salaris tijdens het sollicitatiegesprek, in de hoop op een hoger salaris.

Eén op de vijf kandidaten overdrijft het salaris zelfs met tien procent of meer, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.


Onderhandelen over het salaris is een van de meest lastige hordes in een sollicitatieprocedure. Slechts 49 procent van de Europeanen zegt dat hij of zij onderhandelt over het salaris. Als Europeanen op zoek gaan naar een nieuwe baan, vertelt één op de vier kandidaten niet de waarheid over het huidige salaris. Van de mensen die liegen over het salaris, overdrijft maar liefst 39 procent het salaris met vijftien tot 25 procent.

Mannen liegen vaker
Tijdens een sollicitatiegesprek overdrijven Europese mannen (28 procent) vaker hun salaris dan vrouwen (24 procent). Ook overdrijven ze ten opzichte van vrouwen hun salaris met grotere getallen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen vaker over het salaris en de salarisprogressie onderhandelen dan vrouwen. Dit zou invloed kunnen hebben op de loonkloof tussen mannen en vrouwen.
 
Duitsers liegen het meest, Grieken zijn het eerlijkst
Waar in Europa liegen kandidaten het vaakst over hun salaris? Uit het onderzoek blijkt dat in Duitsland (43 procent), Slowakije (38 procent) en Oostenrijk (37 procent) het salaris het meest overdreven wordt. In Noorwegen (twaalf procent), Portugal (veertien procent) en Litouwen (vijftien procent) wordt het minst vaak gelogen over het huidige salaris. In Griekenland is men het eerlijkst, 74 procent van de Grieken geeft aan het werkelijke huidige salaris te noemen tijdens het sollicitatiegesprek.
In Bulgarije kunnen kandidaten goed overdrijven. Van de mensen die het salaris overdrijven, geeft 52 procent een salaris aan dat twintig tot 25 procent hoger ligt dan het huidige. Ook in Slovenië (47 procent) en Roemenië (44 procent) overdrijft een hoog percentage van de kandidaten het salaris met dit percentage.
Opvallend is dat in het Verenigd Koninkrijk het vaakst een lager salaris wordt genoemd dan het huidige. Zo’n negen procent van de mensen geeft een lager salaris aan. Daarnaast onderhandelen Britten ook het minst over hun salaris en gaan ze sneller meteen akkoord met het aanbod, in vergelijking met andere Europeanen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
 Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
 Kwart Nederlanders overweegt carrièreswitch
 Werkende Nederlander wil in 2019 hoger salaris
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10