zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven procent van de werkenden wil minder uren werken

Vrouwen willen vaker minder uren werken dan mannen

20 juni 2019 - De afgelopen jaren daalde het aantal werkenden dat meer uren wil werken terwijl het aantal werkenden dat liever minder uren zou willen werken juist toenam.

Bij de laatstgenoemden ging het om zeven procent in het eerste kwartaal van 2019. Dat meldt het CBS aan de hand van nieuwe cijfers.


Bijna 8,9 miljoen mensen hadden in het eerste kwartaal betaald werk en het overgrote deel is tevreden met het aantal uren dat zij werken (84 procent). Negen procent geeft aan meer uren te willen werken, ongeacht de vraag of zij hiervoor ook beschikbaar zijn, en zeven procent wil minder uren werken, ook als dat gevolgen heeft voor de verdiensten.

Onderbenut arbeidspotentieel
Het CBS houdt bij of deeltijdwerkers meer uren zouden willen werken om het zogeheten onderbenutte arbeidspotentieel te kunnen bepalen. Het gaat dan om diegenen die meer willen werken en ook direct beschikbaar zijn (zie ook het nieuwsbericht Minder deeltijders die meer uren zouden willen werken).
In dit geval is niet gekeken naar beschikbaarheid, maar zijn alle werkenden meegeteld die aangeven meer uren te willen werken. Sinds begin 2015 is deze groep steeds verder geslonken, terwijl het aantal werkenden die minder uren willen werken vanaf begin 2013 juist is gegroeid.

Vrouwen willen vaker minder uren werken dan mannen
Vrouwen geven iets vaker aan minder uren te willen werken dan mannen, zowel bij voltijders (35 uur of meer) als bij deeltijders. Dit verschil is het grootst bij de voltijdswerkenden. Van alle vrouwen die in het eerste kwartaal van 2019 voltijds werkten, wil veertien procent minder uren werken. Bij de mannen is dat acht procent. Verder is het aandeel dat minder uren wil werken onder de voltijders groter dan onder de deeltijders, namelijk negen en vijf procent.

Zelfstandigen willen vaker minder werken dan werknemers
Ook tussen zelfstandigen en werknemers is er een verschil wat betreft de wens om minder uren te werken. Van de zelfstandigen gaf in het eerste kwartaal tien procent aan minder te willen werken, tegen zeven procent van de werknemers met een vaste arbeidsrelatie en zes procent van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie.
Bekeken naar opleiding is het aandeel dat minder uren wil werken in het eerste kwartaal van 2019 het grootst onder de werkenden die hoog zijn opgeleid (negen procent). Van de laagopgeleide werkenden wil vijf procent minder uren werken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 200. 000 Nederlanders werken uurtje minder dankzij ingang zomertijd
 Vrouw gaat minder werken na geboorte kind
 Job Cohen: 'Vrouwen moeten meer, mannen juist minder werken'
 'Traditionele patronen leiden tot financiële problemen'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10