zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers

Welke rol moet HR innemen, wanneer de invloed op de scholingsintentie zo beperkt is?

17 mei 2019 - Uit onderzoek van Edubookers blijkt dat HR de minst grootste invloed heeft op de scholingsintentie van medewerkers. Zo blijkt dat 32 procent van alle medewerkers de laatste drie jaar geen enkele opleiding gevolgd heeft en dat 45 procent niet voldoende tijd krijgt om een opleiding te volgen.

Leidinggevenden hebben met 42 procent verreweg de meeste invloed op de scholingsintentie van medewerkers. Directe collega’s hebben ook een aanzienlijke invloed (33 procent) en slechts acht procent van de respondenten geeft aan dat HR de grootste invloed heeft op de scholingsintentie. 


89 procent van de respondenten vindt het belangrijk om zichzelf te ontwikkelen door het volgen van trainingen en opleidingen. 56 procent van de medewerkers heeft in 2017 of 2018 daadwerkelijk een opleiding gevolgd. Een derde heeft de laatste drie jaar zelfs geen enkele opleiding gevolgd.
 
Het ideale scholingsbeleid vanuit HR
Een goed scholingsbeleid maakt u een aantrekkelijke werkgever, want medewerkers geven aan graag te willen blijven leren. Een goed scholingsbeleid draagt bij aan het behouden en ontwikkelen van huidig personeel, maar ook aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. De rol van HR wordt steeds meer strategisch faciliterend, want leidinggevenden en directe collega’s hebben de grootste invloed op de scholingsintentie van medewerkers. Vanuit deze faciliterende rol heeft HR een duidelijk scholingsbeleid neer te zetten, waarin ruimte is voor een individueel budget van ongeveer € 1.500,- en waarin geborgd wordt dat medewerkers de tijd hebben om hier daadwerkelijk invulling aan te geven.
Het is belangrijk om te blijven communiceren, activeren en stimuleren richting medewerkers. Ontwikkeling moet een vast punt zijn in de functioneringsgesprekken van managers met medewerkers en deze partijen stellen samen leerdoelen op. Laat collega’s leerervaringen met elkaar delen en beloon medewerkers die leren, bijvoorbeeld door het jaar erna het budget te verhogen. Natuurlijk werkt persoonlijke aandacht het beste! Dit kan al heel simpel door een medewerker te vragen hoe de training was of door een kaartje te sturen met een compliment.

Evaluatie
Tot slot: leren moet geëvalueerd worden! Enerzijds om te bepalen of de doelstellingen behaald zijn en of het resultaat merkbaar is in de praktijk. Anderzijds ook om het scholingsbeleid door te kunnen blijven ontwikkelen. Bekijk wat werkt, wat beter kan en welke zaken nog missen om zo het beleid actueel en effectief te houden.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkenden niet bekend met verplicht scholingsbudget uitzendbureaus
 Veel politieke partijen houden afschaffing scholingsaftrek overeind
 VCP: maak scholing en ontwikkeling volledig aftrekbaar
 Lager opgeleiden willen wél scholing volgen
 
 
reacties
 
Spoedkoeriers  |   | 
19-05-2019
 | 
23:03 uur
HR is sowieso overrated, vinden zichzelf nogal belangrijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10