16 mei 2004 -
Bijna 80 procent van de Nederlanders ervaart stress op het werk. De meest genoemde oorzaak van werkstress is de hoge werkdruk, gevolgd door het gebrek aan waardering.
Plezier aan het werk haalt de Nederlander vooral uit het contact met collega's. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 13.000 Nederlanders, Belgen en Duitsers.
Presteren Eén op de vijf onderzochte mensen maakt zich zorgen over de toekomst van het bedrijf en 18 procent raakt gestresst door het voortdurend moeten presteren. Ook worden computer-problemen en het gecommandeer van werkgever of collega's als stress-oorzaak genoemd. Van de drie landen hebben werknemers in Nederland met 3 procent het minst last van treiterende collega's.
Werken en privé Bijna driekwart van de werkende Nederlandse mannen werkt in privé-tijd wel eens voor de zaak. Bij vrouwen ligt dat percentage lager, op 56 procent. Daarentegen doet 89 procent van de Nederlanders wel eens privé-zaken onder werktijd en voelt 88 procent zich daar niet schuldig over. Vrouwen voelen zich vaker schuldig wanneer ze privé-zaken regelen onder werktijd.
Ik zou wel eens een vergelijkingsonderzoek tussen NL binnen Randstad en NL buiten Randstad willen zien.
Waarschijnlijk zullen de stress cijfers binnen de Randstad alle Europese cijfers doen verbleken.
De zeer gunstige stress cijfers van buiten de Randstad compenseren de stress cijfers binnen de Randstad, waardoor er een heel acceptabel (schijn)gemiddelde ontstaat, waardoor het lijkt, alsof Nederland er niet in het bijzonder uitspringt, terwijl er binnen de Randstad HEEL VEEL mis is met het werkgevers en werknemers moraal !
Ton
|
|
1
-
07
-
2009
|
04
:
51
uur
Ik heb in het verleden heel vaak met Duitse medewerkers gewerkt. Ze verwonderden zich allen over de manier waarop wij werkten. Wat mij opviel is dat zij zich niet laten stressen en alles geheel afbakenden. Ze deden precies waarvoor ze verantwoordelijk en aangenomen waren en gingen geen millimeter over die grens. Aanvankelijk vonden ze het heel gemoedelijk toegaan hier totdat ze beseften dat Nederlanders toch veel erbij doen waar ze in Duitsland simpelweg een grens trokken. Op het moment dat ze zich aangepast hadden aan de Nederlanse manier van werken klaagden ze al snel over werkdruk en stress, generaliserend.
Zelf heb ik een tijd in de UK gewerkt. Daar werkte men zich te pletter als de baas aanwezig was, was de baas weg dan kwamen de kranten te voorschijn en dansten de muizen op tafel. Het onderzoek geeft mijn indruk van de stress goed weer. Al is het denk ik wel zo dat een bepaalde gezonde stress en werkdruk noodzakelijk zijn om als bedrijf optimaal te presteren. Mensen vragen hier soms zelf om. Niks te doen hebben vinden velen maar niks. In de extreem stressige bedrijven kwam ik ook mensen tegen die de enorme stress als een leuke uitdaging zagen en er een soort sport van maakten om elke dag de gestelde doelen weer te halen met kunst en vliegwerk en op elkaar foeteren als er iets fout ging. Daar moest ik aanvankelijk erg aan wennen. Later ging ik echter precies zo doen als zij en gingen we gebroederlijk en voldaan naar huis na een dag van foeteren en stressen op en om elkaar. Op zich was dat best wel plezierig werken, het gaf je ook energie en zorgde voor een hechte band en goed teamwork. Ik denk wel dat we dat niet lang volhielden. Dat we met 50 afgebrand thuis zouden zitten of zo. Tot je 67 was dat zeker niet vol te houden. Het is alsof je elke dag een voetbaltournooi hebt.
Geen waardering en enkel kritiek krijgen, vervelende collega's, een vervelende chef, een te laag salaris, onhaalbare doelen, slecht functionerende hulpmiddelen, onbegrip, onduidelijkheid, onzinnige regels en onzekerheid lijken mij de grootste schadelijke stressoren.