zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Controleren loonstrook blijkt ingewikkeld

Iedere Nederlander zou zijn of haar loonstrook moeten begrijpen

15 januari 2019 - Bij een nieuw jaar hoort een nieuwe loonstrook. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakte eind 2018 bekend dat Nederlanders er in 2019 netto op vooruitgaan. Hoewel de loonstijging minder is dan aanvankelijk gedacht, ziet het ernaar uit dat elke inkomensgroep een iets hoger salaris mag verwachten.

Mensen kunnen in januari 2019, vergeleken met december 2018, 1,0 tot 2,5 procent meer netto loon tegemoetzien. Werkenden met een modaal inkomen gaan er het meest op vooruit. Ook gepensioneerden en mensen met een bijstandsuitkering krijgen iets meer geld.


Het is natuurlijk positief nieuws dat de Nederlander er in 2019 op vooruit gaat, maar voor veel mensen blijft de loonstrook een ingewikkelde factor. Uit recent marktonderzoek van Nmbrs, leverancier van HR- en payrollsoftware, blijkt dat ruim een op de drie Nederlanders (35 procent) het ingewikkeld vindt om zijn of haar loonstrook te controleren. Het onderzoek werd uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Nmbrs. Onder de ondervraagden waren ruim 500 Nederlandse medewerkers van twintig jaar en ouder, die in loondienst zijn bij bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb).
 
Loonstrook blijft ingewikkeld
De loonstijging van 2019 heeft te maken met de verlaging van de inkomstenbelasting en met de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Wat dit precies inhoudt, is echter niet altijd voor iedereen even helder. Hoewel het onderzoek van Nmbrs laat zien dat voor een ruime meerderheid van de Nederlanders (92 procent) op de loonstrook duidelijk is omschreven welk bedrag uiteindelijk wordt uitbetaald, blijkt toch uit hetzelfde onderzoek dat bijna een op de vijf Nederlanders (achttien procent) niet precies weet wat er op hun loon wordt ingehouden. Daarnaast vindt een op de tien Nederlanders (twaalf procent) het lastig te achterhalen uit welke onderdelen hun loon is opgebouwd. Echter blijkt dat driekwart van de Nederlanders (76 procent) er van uitgaat dat zijn of haar loonstrook altijd klopt.
 
Loonstrook moet begrepen worden
Michiel Chevalier, oprichter en CEO van Nmbrs: "Iedere Nederlander zou zijn of haar loonstrook moeten begrijpen om mogelijke fouten te kunnen ontdekken en te voorkomen dat elke maand ten onrechte een foutief bedrag op de rekening wordt gestort. Toch blijkt het voor veel mensen een hele opgave om te controleren of de wijzigingen in het salaris goed zijn doorgevoerd op de loonstrook. Neem bijvoorbeeld de interactieve loonstrook. Die maakt het voor werknemers direct inzichtelijk hoe hun loon wordt berekend – en houdt hen op de hoogte van eventuele veranderingen en hoe deze het bedrag onder de streep beïnvloeden. Daardoor hoeven ze geen hulp meer te vragen van de werkgever of urenlang op internet te zoeken."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier op de tien werknemers vragen werkgever hulp bij checken loonstrook
 Een vijfde van de loonstrookjes klopt niet
 Nieuwe nettoloon klopt vaak niet
 Foute loonstrook kost miljoenen
 
 
reacties
 
Kasper  |   | 
18-01-2019
 | 
14:11 uur
Ik moet mijn loonstroken eigenlijk goed controleren. Vroeger gebruikte ik ze eigenlijk alleen om te kijken hoeveel vakantie uren ik had opgebouwd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10