zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amsterdam Europees koploper flexibele kantoorruimte

18 december 2018 -  In Nederland is de flexibele kantorenmarkt de afgelopen vijf jaar bijna verdrievoudigd, tot een totale omvang van 1,1 miljoen m2. Amsterdam is met ruim 5,6 procent flexibele kantorenvoorraad de Europese marktleider.

In de overige grote Nederlandse steden varieert de flexibele kantorenvoorraad tussen de 2,5 procent tot 5,7 procent. Dit blijkt uit onderzoek van JLL dat ze samen met Regus presenteerde.


De vraag naar flexibele kantoorruimtes groeit flink. Wereldwijd is de markt voor flexibele kantoorruimtes de afgelopen tien jaar met gemiddeld dertien procent per jaar gegroeid. In Nederland is de omvang van de flexibele kantorenvoorraad in de afgelopen vijf jaar zelfs met 265 procent gegroeid en heeft nu meer dan 1,1 miljoen m2 kantoorruimte in gebruik.
 
Drijfveren voor flexibiliteit

Uit het onderzoek blijkt dat flexibele kantoorruimtes niet alleen interessant zijn voor start-ups en kleine ondernemingen. Ook corporates kiezen steeds vaker voor flexibele huisvesting. In sommige gevallen vestigen ze het totale (hoofd)kantoor bij een flexibele aanbieder. Bedrijven willen vaak niet meer vastzitten aan langdurige, traditionele huurcontracten en snel kunnen schakelen als ze tijdelijk ruimte nodig hebben of toegang willen tot een nieuwe markt. Maar ook toegang tot talent, verbeterde innovatie en het behalen van groeidoelen zijn belangrijke drijfveren voor de keuze van een flexibele kantoorruimte.
Sven Bertens, Head of Research & Strategy van JLL voegt eraan toe: "De behoefte aan meer flexibiliteit en dynamiek bij gebruikers betekent niet per definitie dat zij duurder uit zijn. Uit ons onderzoek blijkt dat de kosten per werkplek over een periode van vijf  jaar zelfs goedkoper uit kunnen vallen dan van een conventionele kantoorruimte".
 
Distuptie in kantorenmarkt
Volgens marktleider Regus is er sprake van een disruptie in de kantorenmarkt. Uit recent onderzoek van de flexoperator blijkt dat tweederde van de Nederlanders wekelijks al op een andere locatie werkt dan op het (hoofd)kantoor. Technologische veranderingen, zoals cloud computing, zorgen voor een steeds mobielere beroepsbevolking. Werken op een flexplek dichtbij huis of op een plek waar meerdere mensen werken, betekent minder woon-werkverkeer en een betere work-life balance. Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek, waar de services van een flexoperator toegevoegde waarde bieden.
JLL en Regus verwachten dat in de grote steden op termijn de flexibele kantorenmarkt zo’n 30 procent van het totaal zal uitmaken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom is het huren van een kantoorruimte aantrekkelijker dan kopen?
 Impact geluid in kantoortuin onderschat
 Samenwerken in het kantoor van de toekomst
 Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10