17 december 2018 -
Het aantal unieke (online) vacatures in de zorg is in een jaar tijd met 60 procent gestegen naar een totaal van 27.275 in het derde kwartaal van 2018. Dit zijn er ruim tienduizend meer dan een jaar geleden.
Dit blijkt uit een onderzoek van Intelligence Group in opdracht van Compagnon. Ondanks de schaarste in de zorg, is er sprake van een enorm onbenut arbeidspotentieel. Volgens het onderzoek staan ruim 250.000 Nederlanders open voor een functie in de zorg, ondanks dat ze niet werkzaam zijn in deze sector.
Open voor zorgfunctie
Daarnaast zijn er volgens het onderzoek 19.300 parttimers in de zorg die graag meer willen werken en 8.400 werklozen met een zorggerelateerde opleiding die openstaan voor een zorgfunctie. Ook zouden ruim 14.000 zzp’ers die in de zorg (willen) werken, graag terugkeren in loondienst. Dit brengt het totaal aantal potentiële werknemers voor de sector op 296.100. "De scherpe stijging in het aantal unieke (online) vacatures laat zien dat werkgevers in de zorg steeds meer moeite hebben met het vervullen van hun vacatures," zegt Frank Roders, Directeur Compagnon. "Daarnaast gaan er de komende tien jaar 81.300 zorgwerknemers met pensioen die allemaal moeten worden vervangen. Het is hoopvol dat er een grote groep met potentiële medewerkers bestaat, maar zorginstellingen lijken zich hier nog onvoldoende van bewust."
Nooit benaderd
Ondanks de sterke groei in het aantal openstaande vacatures, is slechts een derde van de 453.000 zorgprofessionals het afgelopen jaar benaderd voor een baan door werkgevers of bureaus. In de gehele Nederlandse beroepsbevolking ligt dit percentage met 44 procent fors hoger. Dit terwijl 30 procent van de zorgprofessionals (136.000) aangeeft graag benaderd te worden, maar dat niet wordt. Roders: "De zorg heeft niet te kampen met een personeelsprobleem, maar met een communicatieprobleem. Uit bovenstaande cijfers blijkt dat er zowel binnen- als buiten de sector voldoende toekomstig arbeidspotentieel is. Het lukt zorginstellingen nog onvoldoende om deze potentiële werknemers actief te benaderen en te bereiken."
Redenen voor baanwissel
Uit het onderzoek blijkt dat een goede werksfeer en een vast contract de belangrijkste redenen zijn voor zorgpersoneel om voor een specifieke baan te kiezen (47 procent), gevold door een goed salaris (44 procent). Een groot verschil met de totale Nederlandse beroepsbevolking, waarvan meer dan de helft een goed salaris als belangrijkste voorwaarde voor een baan noemt. Zorginstellingen lijken zich hiervan bewust, zo wordt er in de sector vaker met vaste contracten gewerkt dan in de rest van Nederland: 85 procent tegenover 75 procent. Roders: "Door schaarse profielen direct een vast contract aan te bieden, maak je het makkelijker om hen in de toekomst te behouden. Maar vergis u niet in het salarisniveau, deze moet wel degelijk op orde zijn. Het is misschien niet de belangrijkste reden om voor een baan te kiezen, maar ook in de zorg is het zeker een randvoorwaarde waaraan moet worden voldaan."