Vier redenen waarom koffie op de werkvloer onmisbaar is
6 december 2018 -
Een heerlijk warme kop koffie: het valt tegenwoordig niet van de werkvloer weg te denken. Meer dan de helft van de Nederlanders zouden bovendien aangeven dat ze zich na het drinken van zo’n kop koffie ook effectief productiever voelen.
Maar is dit ook effectief zo? Heeft koffie op de werkvloer ook echt voordelen te bieden? Aan het woord is Marcel Verhoeven, specialist van Goedkopekoffiebekers.nl.
Koffie kan de productiviteit vergroten
Het Nederlands productiviteitsgevoel blijkt niet gelogen te zijn. Zo geeft Verhoeven althans aan: "Het grote probleem is dat onderzoeken over koffie elkaar vaak tegen spreken. Als het over een productiviteitstoename gaat, reageren die onderzoeken echter unaniem bevestigend. Onlogisch is dat ook niet. Cafeïne maakt u alerter en met een extra portie energie kunt u uw beter en langer concentreren."
Toch moet men het effect van koffie volgens Verhoeven ook deels psychisch verklaren: "Wanneer we denken productiever te zijn, zijn we dat ook vaak. Zie het een beetje zoals een placebo. Bovendien zijn er onderzoeken die aangetoond hebben dat het aanbieden van voordelen op de werkvloer, zoals koffie, de medewerkerstevredenheid verbeteren. Zij leggen vervolgens een link tussen die medewerkerstevredenheid en een verhoogde productiviteit. Koffie zou mentaal zelfs de werklust stimuleren!"
Koffie is goed voor de gezondheid
Een volgende kwestie die Verhoeven voorgeschoteld kreeg, is de vraag of koffie nu al dan niet goed is voor de gezondheid van medewerkers. "Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. In de eerste plaats moet u weten dat koffie perfect kan passen in een gezond eetpatroon. Het is dan wel belangrijk om de toegevoegde suikers te beperken. Hiernaast hebben onderzoeken, hoewel ze soms worden betwist, aangetoond dat de consumptie van koffie het risico op Alzheimer en zelfs op Diabetes Type II kan verkleinen. Anderzijds blijft het belangrijk om de consumptie ervan te beperken. Omdat koffie immers cafestol bevat, een stof die onder andere de cholesterol in het lichaam kan verhogen, is een overdadige consumptie afgeraden. Maar een of twee kopjes per dag? Dat zou inderdaad goed zijn voor de gezondheid," geeft Verhoeven onbevangen aan.
Koffie laat de organisatie leven
"Wat mij betreft is een van de belangrijkste voordelen van koffie nog steeds de sociale factor. Medewerkers ontmoeten elkaar aan de automaat en slaan er een praatje. Dat versterkt de banden binnen de onderneming, wat dan weer een invloed heeft op de arbeidsvreugde. Bovendien is het ook goed dat ze zo eens een spreekbuis hebben. Zelfs al was het maar om even te ventileren over de frustraties die nu eenmaal bij de job horen. Zo kunnen ze eindelijk hun zegje doen en opnieuw de moed vinden om er met hun volle inzet tegenaan te vliegen," weet Verhoeven uit eigen ervaring te vertellen.
Verhoeven heeft het hier over één van de belangrijkste voordelen van koffie. Maar wat is volgens hem dan het allerbelangrijkste voordeel? Lang lijkt hij niet te twijfelen: "Omdat het gewoon lekker is natuurlijk! (lacht) Echt, die heerlijke geur, het geluid van koffiebonen die malen en de prikkeling van de zintuigen… Daar doen we het stiekem toch gewoon voor?"