22 november 2018 -
Het opleidingsbeleid binnen de technische branche laat ruimte voor verbetering zien. 73 procent van de organisaties brengt het rendement (ROI) van opleiden niet in kaart. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC.
In het personeelsbeleid van technische organisaties is opleiding en ontwikkeling het belangrijkste thema (35 procent). Daarnaast staan werving van technici (negentien procent) en duurzame inzetbaarheid (zestien procent) hoog op de agenda. Ondanks dat HR het belang dus wel degelijk inziet, is zij slechts in vijf procent van de gevallen de initiatiefnemer voor het volgen van een technische opleiding. Meestal neemt de directe leidinggevende van de technicus het initiatief (43 procent) of de technicus zelf (36 procent).
Er komt veel bij kijken
Organisaties in de technische branche staan voor een aantal uitdagingen met betrekking tot het opleiden van technici. Er komt veel kijken bij een opleidingstraject. Het begint al met een passende opleidingskeuze. Dit ziet 22 procent als de grootste uitdaging. Ook het bieden van begeleiding op de werkvloer (zeventien procent) en het motiveren van medewerkers (zeventien procent) ervaart technisch Nederland als uitdagend.
John Huizing, directeur bij ROVC: "Opleidingsbudget gaat vaak voornamelijk naar jongere werknemers. Dit komt omdat werkgevers van deze groep het meeste rendement verwachten. In werknemers van hogere leeftijd wordt minder vaak geïnvesteerd. Ook zien we in de praktijk dat er weinig aandacht wordt besteed aan de ontwikkelingen in de techniek, zoals de invloed van robotisering. De opkomst van nieuwe technologieën maakt dat bijscholing nodig is, maar leidinggevenden vinden het veelal lastig om het gesprek over de toekomst aan te gaan. En dat terwijl het bieden van een opleiding juist een blijk van waardering is. Het laat zien dat een werknemer goed functioneert, omdat de werkgever vooruit kijkt met hem. Bovendien biedt het een nieuwe uitdaging en een groeimogelijkheid voor de technicus met perspectief."