zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Groeiend aantal bedrijven zet in op de competenties werknemers

14 november 2018 - 55 procent van de organisaties in Vlaanderen met tien of meer werknemers is competentiegericht. Dat is een stuk beter dan in 2014, toen slechts 40 procent van de bedrijven en organisaties de ICO 2020-score (Indicator Competentiegerichte Ondernemingen) behaalde.

De toename zet zich door in alle sectoren en zowel in kleine als grote bedrijven. Dat blijkt uit de Ondernemingsenquête van de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid. Als deze positieve evolutie aanhoudt, zal de doelstelling uit het Pact 2020 tussen Vlaamse Regering en sociale partners om bedrijven aan te zetten tot een meer strategisch competentiebeleid gehaald worden.


Hans Maertens, voorzitter SERV: "Nu er economisch weer meer ademruimte is, zien we een groeiend aantal bedrijven dat inzet op de competenties van hun werknemers. Kiezen voor een strategisch competentiebeleid is niet louter een kwestie van overtuiging, het is ook economisch zinvol. Bedrijven die de ICO-score behalen, blijken veel meer nieuwe of sterk verbeterde producten of diensten op de markt te brengen en kenden recent meer groei." 

ICO 2020 
In het Pact 2020 kwamen de Vlaamse Regering en de sociale partners overeen dat meer bedrijven tegen 2020 een strategisch competentiebeleid zouden voeren. Via de Ondernemingsenquête van de SERV-Stichting Innovatie & Arbeid wordt deze doelstelling gemonitord. Bedrijven halen de ICO 2020-score als ze minstens aan de helft van de afgesproken criteria voldoen. Deze criteria zijn o.a. opleiding voor minstens de helft van het personeel, competentieprofielen gebruiken voor selectie, vorming of taakverdeling, loopbaanontwikkelingsplannen, personeel benutten als bron van innovatie, teamwerk, jobrotatie … 
Betere score zowel bij kleine als grote bedrijven en sectorbreed 
De ICO 2020-score is zowel bij kleine als grote bedrijven fors gestegen. Grote bedrijven scoren wel beter dan kleine bedrijven. Dat komt wellicht omdat kleinere bedrijven bv. meer op een informele manier opleidingsinspanningen doen. 
De groei is sectorbreed, maar ook daar zijn significante verschillen: ICO 2020 is het hoogst in de quartaire sector en het laagst in de bouw. De industrie en de diensten scoren gemiddeld. 

Strategisch competentiebeleid in de praktijk 
Hoewel we een significante toename van het competentiebeleid in Vlaams bedrijven en organisaties optekenen, zijn niet alle criteria in dezelfde mate toegenomen. Enkele uitschieters zijn: 
 
  • opleidingsinspanningen: 52 procent van de bedrijven organiseert opleidingen voor minstens de helft van zijn personeel (2014: 38 procent) en 81 procent heeft een startopleiding (2014: 67 procent).
  • competentiemanagement: 46  procent van de bedrijven heeft competentieprofielen en zet die in voor meerdere toepassingen zoals selectie, vorming, taakverdeling, loopbaanontwikkeling … (2014: 38 procent)
  • arbeidsorganisatie: 65 procent van de bedrijven betrekt zijn werknemers bij kwaliteitsverbetering en kwaliteitskringen (2014: 54 procent).
  • samenwerking: in 78 procent van de bedrijven zijn er strategische samenwerkingen met andere bedrijven voor kennisdeling (2014: 67 procent). Samenwerkingsverbanden met kennisinstellingen zijn er in 48 procent van de bedrijven (2014: 36 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Salarisprofessional steeds meer in adviesrol
 Analyseren belangrijkste competentie voor werkgevend Nederland
 HR-professional maakt zich zorgen over eigen kennis en competenties
 In 2030 zijn soft skills belangrijker dan feitenkennis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10