9 november 2018 -
Een totale handelsoorlog kan een half procent van het wereldwijde BBP kosten. Een dergelijke handelsoorlog kan winnaars en verliezers opleveren, in tegenstelling tot de laatste tien jaar, toen er enkel winnaars waren.
De opkomende markten hebben de afgelopen jaren flink weten te profiteren van de globalisering, maar die globalisering slaat nu een andere richting in. Een langdurige, wereldwijde handelsoorlog zal niet alleen een negatief effect hebben op de opkomende landen maar ook op de VS, aldus de internationale vermogensbeheerder.
Brexit
Ook de Brexit zal gevolgen hebben. Uiteraard omdat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner is voor de gehele Europese Unie. Maar ook omdat de onzekerheid over de Brexitdeal zal leiden tot suboptimale beslissingen in de private sector, aldus AllianzGI. Toch ziet de vermogensbeheerder ook lichtpuntjes, zeker wanneer Europa besluit om verder te gaan met de integratie en het vrije verkeer van goederen en financiële diensten.
Nog meer wijzigingen
Beleggers dienen er overigens rekening mee te houden dat niet alleen de politiek een blijvende impact heeft op de wereldeconomie. De markten worden bijvoorbeeld ook beïnvloed door het wijzigende monetaire beleid van de centrale banken en de stijgende rentetarieven.
Al deze veranderingen zullen de markten volatieler maken, zo voorziet Allianz, ook die economieën en markten die de afgelopen tien jaar stevig zijn gegroeid. Juist in deze tijden is actief beheer van belang, omdat actieve managers hier goed op kunnen inspelen.