zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Detacheerders hebben verbindende rol bij tegengaan onbenut potentieel arbeidsmarkt

15 oktober 2018 - Het onbenutte werkpotentieel in Nederland is een kans voor detacheerders en uitzendbureaus. Vooral in technische beroepen, zorg, IT en transport & logistiek zijn veel werknemers nodig met de juiste vaardigheden.

Tegelijkertijd zijn er veel werklozen, werkzoekenden en pas afgestudeerden met een sterke motivatie om te werken, maar zij missen de juiste ervaring. Voor detacheerders is er een verbindende rol weggelegd bij het verruimen van de arbeidsmarkt. Met advies kunnen zij overheid en opdrachtgevers bijstaan, die zich inzetten voor het ontwikkelen en faciliteren van scholingstrajecten, stageplekken en andere ontwikkelingsprojecten. Dit blijkt uit een trendanalyse van ABEL talent van de uitzend en-detacheringsmarkt.       


Onbenut arbeidspotentieel

Van alle trends springt het onbenutte arbeidspotentieel het meest in het oogOndanks een kleine krimp, staan er nog ruim een miljoen mensen werkloos langs de kant vanwege de mismatch tussen vraag en aanbod in de arbeidsmarkt. Niet alleen is deze scheve verhouding te danken aan het feit dat veel mensen niet over de juiste vaardigheden beschikken die  werkgevers van hen vragen, ook is er sprake van een zogenaamde informatiemismatch. Werklozen, werkzoekenden en pas afgestudeerden weten niet waar het potentieel zich bevindt.  Dit betekent dat het werven en matchen op de arbeidsmarkt moet worden verbeterd. Alhoewel de krapte geen structureel fenomeen is, brengt het op dit moment wel degelijk schade aan de Nederlandse economie. Door een tekort aan geschikt personeel dreigt de ontwikkeling van Nederlandse bedrijven te stagneren.

 

Flexibele schil groeit

Verder is er sprake van een toenemende vraag naar flexibele arbeid. De flexibele schil is in Nederland groter dan in andere Europese landen. Op de Nederlandse arbeidsmarkt is 35 procent-40 procent flexwerker, terwijl dat percentage in Duitsland 25 is en in Denemarken twintig. Daarnaast is duurzaamheid een steeds belangrijker onderdeel van de strategie en bedrijfsvoering van organisaties. Werkgevers zijn zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk en energieverbruik. Daarnaast leidt de energietransitie ook tot een ander soort werk, met name in de sectoren industrie, infrastructuur en techniek. Ook technologische innovaties zoals robotisering en digitalisering dragen daaraan bij. Daarnaast staat nieuwe wet- en regelgeving op stapel met gevolgen voor de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer.

 

Rol detacheerder

In de afgelopen drie jaar groeide de werkgelegenheid het meest bij de sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling. De sector profiteert van de aantrekkende economie en de toenemende vraag naar arbeid. Ondanks een kleine krimp komen er naar verwachting meer dan 30.000 banen bij in 2019. Voor de detacheringsbureaus is er een faciliterende rol weggelegd bij het verruimen van de arbeidsmarkt. Zij kunnen overheid en opdrachtgevers bijstaan die zich inzetten voor het ontwikkelen en faciliteren van scholingstrajecten, stageplekken en andere ontwikkelingsprojecten. Detacheerders zijn de verbindende factor tussen mens en bedrijf of overheid. Zij kunnen helpen om het onbenut potentieel tegen te gaan.

 

Scheve verhouding vraag en aanbod

"Wij zien al langer dat er een scheve verhouding is van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Echter, de uitdagingen waar we voor staan, zijn te groot om alleen door ons te worden aangepakt," aldus directeur Marco Quanjer. Mededirecteur Ralph Vis vult aan: "Het is schrijnend om te zien dat er, bijvoorbeeld, weer studentenstops bij technische universiteiten zijn, terwijl er in de praktijk zoveel mensen nodig zijn. Wij roepen werkgevers op om meer ruimte te maken voor praktijkervaring voor studenten. De overheid moet een coalitie vormen met opdrachtgevers en zich samen inzetten voor het invoeren van scholingsprojecten."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkerspotentieel lang niet voldoende benut
 Nederland loopt miljarden mis door thuiszittende 55-plussers
 Weinig werkgevers halen het beste uit hun medewerkers
 Nederland benut potentieel oudere werknemers onvoldoende
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10