zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft Nederlanders vindt dat werkgever ze mag aanspreken op ongezonde levensstijl

10 oktober 2018 - 53 procent van de Nederlanders vindt dat een werkgever een werknemer mag aanspreken op zijn of haar ongezonde levensstijl. Bij roken gaan ze nog een stapje verder.

Daar geeft bijna twintig procent van de Nederlanders aan dat werknemers gedwongen mogen worden om te stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van HR-riskconsultant Robidus onder 1.100 werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat 65 procent van de werkende Nederlanders vindt dat werkgevers persoonlijke hulp moeten bieden aan werknemers als hun privésituatie hierom vraagt. 


"Er is veel aandacht voor dit onderwerp, maar werkgevers blijven huiverig om zich met het privéleven van hun werknemers te bemoeien," zegt Mick Netiv, directeur van Robidus. Zaken zoals roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik zijn belangrijke risicofactoren voor gezondheid en dragen bij aan een ongezonde levensstijl. Dit kan grote gevolgen hebben op de werkproductiviteit. Dit zien de ondervraagden ook. Lijdt het werk onder de gezondheidsproblemen van een werknemer, dan vindt 88 procent van de Nederlanders dat de werknemer dit bespreekbaar moet maken.
 
Hoog ziekteverzuim bij slechte gezondheid
Ziekteverzuim hangt sterk samen met de gezondheid van werknemers. Een slechte gezondheid kan namelijk een belemmering zijn om aan het werk te gaan. "De afgelopen jaren hebben bedrijven veel goede resultaten geboekt als het gaat om het aanpakken van fysieke problemen op de werkvloer. Het verzuim in het Nederlandse bedrijfsleven is over het algemeen laag, maar er is nog veel winst te behalen", zegt Netiv. Het gaat dan niet alleen om het bestrijden van fysieke gezondheidsproblemen, maar ook geestelijke gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan burn-outs en depressies. De werkende Nederlander kan zich hierin vinden. Bijna 70 procent vindt zelfs dat werknemers verplicht moeten worden om vroegtijdige signalen van burn-outs.
 
Betrokkenheid
Het signaleren van gezondheidsproblemen is niet altijd even gemakkelijk. "Werkgevers voelen een grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van hun medewerkers, maar het daadwerkelijk signaleren van problemen is nog een behoorlijke opgave", aldus Netiv. De huidige wetgeving verbiedt het de werkgever in veel gevallen om zich te bemoeien met het privéleven van de werknemer. Bij ziekmelding mag een werkgever bijvoorbeeld niet vragen wat de klachten zijn. Hier moet snel verandering in komen zodat zowel de werk- als de privésituatie van een werknemer optimaal is.
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouw vindt het gênant om ongezonde snack te kopen in bijzijn collega’s
 'Liever 75 jaar en gezond, dan 87 jaar en ongezond’
 Ruim 81 procent van de Nederlanders vindt zichzelf ongezond
 Kwart werkplekken nog altijd ongezond
 
 
reacties
 
pete zzp boekhouder  |   | 
10-10-2018
 | 
12:53 uur
Het ligt inderdaad nogal gevoelig als een werkgever zich met het privéleven van een werknemer gaat bemoeien. Het belangrijkste is dat de werknemer zijn taken goed uitvoert en - het is altijd meegenomen als het ook nog een prettig persoon is.

Aanspreken op gedrag is wellicht niet het handigste. Je kan als werkgever de werknemer wel belonen of stimuleren om in beweging te komen.

De fiets van de werkgever, een fitnessabonnement, gezond eten in de kantine.

Het is bewezen dat dit de werknemer fitter en gezonder houdt en - normaliter- minder verzuim heeft. De investering van de werkgever in ' stimulerende activiteiten' is derhalve snel terugverdiend.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10