zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

VCP: behoud bescherming tegen arbeidsongeschiktheid

9 oktober 2018 - Het is onverkoopbaar dat er verder wordt bezuinigd op de arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dat schrijft de VCP samen met FNV en CNV in een brief aan de Tweede Kamer in de aanloop naar een debat over aanscherping van de criteria voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

"Het gaat om een ordinaire bezuiniging ten koste van kwetsbare mensen.  De bodem van het huidige vangnet voor werknemers valt weg en dat is onacceptabel. De Tweede Kamer zou Minister Koolmees de opdracht moeten geven om met ons te bespreken hoe deze maatregelen van tafel kunnen," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.



Functie niet meer kunnen uitoefenen
Werknemers die tussen de 80 en 100 procent arbeidsongeschiktheid zijn, worden volgens de plannen van het kabinet verplicht om te werken om dezelfde uitkering te behouden. Indien zij hier niet aan kunnen voldoen, gaat de uitkering omlaag. "Deze werknemers kunnen hun functie niet meer uitoefenen en zijn daarom nagenoeg volledig arbeidsongeschikt," zegt Van Holstein. "Wij hebben juist voor dit soort situaties een werknemersverzekering. Werknemers kunnen hun vak niet meer uitoefenen, dat geeft een grote klap."

Onrealistische beoordeling
Door de jaren heen zijn de criteria voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering al ontelbare keren aangescherpt. Steeds meer werknemers komen niet meer in aanmerking voor een uitkering of krijgen een lagere uitkering. "Het kabinet doet er nu nog een schepje bovenop. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet arbeidsongeschikte werknemers zo hard treft," aldus Van Holstein. De VCP vindt daarnaast dat het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid veel te theoretisch is. "Het is erg moeilijk uit te leggen en voor veel werknemers onbegrijpelijk," stekt Van Holstein.

35-minners aan de kant
Door de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen zal ook de groep 35-minners toenemen. Dit zijn werknemers met een arbeidsongeschiktheidspercentage onder de 35 procent waardoor zij geen uitkering krijgen. Zij zijn aangewezen op de WW en de bijstand. "Bij invoering van de WIA was het idee dat 35-minners wel regulier werk geboden zou worden. In de praktijk zie je dat veel van deze mensen met medische beperkingen in de knel komen en massaal aan de kant staan," zegt Van Holstein. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werken in de agrarische sector gaat te vaak mis
 De gevaarlijkste banen in Nederland en hoeveel ze verdienen
 Grote druk op capaciteit slecht voor arbeidsveiligheid
 'Flexwerkers vaker arbeidsongeschikt dan vaste krachten'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10