zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Weinig baanzekerheid voor werknemers met een beperking

17 september 2018 - Werknemers met een beperking komen bij werkgever(s) veelal in opeenvolgende tijdelijke contracten van tussen de twaalf en 40 uur per week terecht. Zij zijn vanuit de banenafspraak en met een loonkostensubsidie aan de slag gegaan, maar hun baanzekerheid is onduidelijk.

Voor mensen die via publieke detacheringsorganisaties werken en werknemers ‘nieuw beschut werk’ kunnen de arbeidsvoorwaarden soberder zijn dan bij veel reguliere werkgevers. Ook ontbreekt vaak een pensioenregeling. Sinds de invoering van de Participatiewet is er een woud aan dienstverbanden en voorwaarden ontstaan. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek ‘Dienstverbanden en arbeidsvoorwaarden doelgroep Participatiewet’ dat in opdracht van SBCM, het A&O-fonds sociale werkgelegenheid, is uitgevoerd door het CAOP en onderzoeker Aukje Smit.



Werkkansen afgenomen
Afgelopen week heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau naar buiten gebracht dat de werkkansen voor mensen die eerder bij een SW-bedrijf konden werken sinds de Participatiewet zijn afgenomen. Het onderzoek van SBCM geeft inzicht in de praktijk achter de cijfers.
Voorzitter-SBCM Huib van Olden: "Mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, komen vaker maar ook nog te weinig aan regulier werk. En of zij een baan blijven houden, is nog maar de vraag. Vaak werken zij volgens wettelijke normen jarenlang op tijdelijke basis en ontbreken arbeidsvoorwaarden om zich te blijven ontwikkelen, of mist een pensioenregeling. Wat doen tijdelijke contracten en sobere arbeidsvoorwaarden met ieders kansen op de arbeidsmarkt en zelfredzaamheid? Blijvend onderzoek is noodzakelijk om te volgen of deze vaak kwetsbare groep mensen wel aan het werk blijft en zichzelf redt."

Wensen werknemers
Uit de verkenning blijkt ook dat de werknemers zelf graag een vast contract, meer uren werk en een rechtstreeks dienstverband willen hebben. Ook staan zij positief tegenover het volgen van passende scholing. De medewerkers zijn slecht op de hoogte van de voor hen geldende arbeidsvoorwaarden. Ook voelen zij zich op de werkvloer soms anders behandeld dan hun reguliere collega’s.

Kleine contracten en Wet werk en zekerheid
Vaste dienstverbanden komen nog nauwelijks voor. Een belangrijke verklaring voor de opeenvolgende tijdelijke contracten is dat werkgevers doorgaans gebruikmaken van de ruimte die de Wet werk en zekerheid (Wwz) biedt. Naast kleine tijdelijke contracten zien de onderzoekers dat sommige werkgevers alleen werkervarings- of leerwerkplekken aanbieden. Na die periode stromen medewerkers weer uit. Er zijn ook werkgevers die geen gebruikmaken van lage loonschalen als ondergrens, ook als deze zijn opgenomen in de cao.

Banenafspraak
Volgens de banenafspraak moeten werkgevers in 2026 zo’n 125.000 banen hebben gerealiseerd voor mensen met een arbeidsbeperking die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Veel mensen die met een loonkostensubsidie vanuit de Participatiewet aan de slag gaan, vallen daaronder. Ongeveer 70 procent van de werknemers die onder de banenafspraak valt, werkt bij een reguliere werkgever en 30 procent werkt via een private of publieke intermediair.

Beschut werken
Sinds de invoering van de Participatiewet geldt vanaf 2015 voor nieuwe werknemers die beschut werken geen Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en geen cao meer. Zij hebben bij publieke detacheringsorganisaties sobere arbeidsvoorwaarden naar burgerlijk recht. Zo ontbreekt bijvoorbeeld vaak een pensioenregeling.

Intrekken voorstel loondispensatie
Het besluit van het kabinet van vorige week om het voorstel voor loondispensatie in te trekken, leidt niet tot andere onderzoeksresultaten.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Te weinig arbeidsbeperkten om banenafspraak te halen
 'Goede ondersteuning vergroot baankansen kwetsbare groepen'
 Bedrijven realiseren 7. 500 banen voor mensen met een beperking
 37. 000 mensen met een beperking aan de slag bij gewone werkgevers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10