zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Salarisprofessionals: Aantal loonbeslagen blijft gelijk

11 september 2018 - Het aantal loonbeslagen blijft in vergelijking met vorig jaar gelijk, ondanks de economische opleving. Dat geeft ruim de helft van de salarisprofessionals aan (51 procent).

Eén op de vijf (twintig procent) salarisprofessionals geeft aan dat het aantal loonbeslagen is toegenomen: nagenoeg eenzelfde aantal zag het afnemen.


Dat blijkt uit het ‘Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018’ van het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA), uitgevoerd door Berenschot en uitgegeven door Performa. Aan het onderzoek deden 1.141 salarisprofessionals mee.

Organisaties schappelijk in transitievergoeding
Veel organisaties zijn ruimhartig als het gaat om transitievergoedingen bij ontslag. Sinds de invoering van de Wet Werk en zekerheid (Wwz) in 2015 hebben werknemers die ontslag krijgen of waarvan het contract eindigt na minimaal twee jaar dienstverband recht op een transitievergoeding. Bijna de helft (47 procent) van de salarisprofessionals zegt dat er wel eens ontslagvergoedingen worden uitgekeerd die hoger zijn dan het wettelijk vastgestelde bedrag. Dat is volgens een groot deel van de salarisprofessionals min of meer gelijk aan vorig jaar (46 procent).
"Dat ondernemers met regelmaat hogere ontslagvergoedingen uitkeren dan wettelijk verplicht, is waarschijnlijk vooral uit praktische beweegredenen. Ze ontlopen hiermee het risico op lange processen of om teruggewezen te worden op basis van bestaande dossiers," licht Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot, toe.

Naleving Wet DBA laat te wensen over
De arbeidsmarkt flexibiliseert steeds verder. Het merendeel (50 procent) van de salarisprofessionals zag de afgelopen drie jaar een toename van het aantal tijdelijke contracten, oproepcontracten en uitzendkrachten. Voor 60 procent salarisprofessionals betekent dit ook een hogere werkdruk. 
De naleving van de Wet DBA, de wet die bepaalt hoe organisaties met flexibel personeel omgaan, laat jaren na invoering nog altijd te wensen over. Bijna een kwart (22 procent) van de salarisprofessionals zegt dat hun organisatie geen modelovereenkomst afsluit met zzp-ers. Gebeurt dat wel, dan wordt deze in slechts 57 procent van de gevallen goedgekeurd door de Belastingdienst. Waarschijnlijk wordt dit ingegeven doordat handhaving van de wet door de Belastingdienst is opgeschort tot 2020. "Onze cijfers bevestigen dat het vooral een papieren wet is," zegt Van der Spek.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Jonge werknemers zien flexwerk als kans
 Betere positie beroepsgroepen in cao voor gelijk speelveld vast/flex
 Contractvorm ondergeschikt aan aantrekkelijke functie
 Nul-urencontract: de onbekende valkuil onder arbeidsovereenkomsten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10