zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft organisaties neemt liever Nederlander aan dan een expat

31 augustus 2018 - 23,6 procent van de organisaties voelt zich genoodzaakt om mensen uit het buitenland aan te nemen door een gebrek aan kennis en vaardigheden bij Nederlandse werknemers.

Dat blijkt uit onderzoek van Holland Payroll (onder mensen die zich bezighouden met het aannemen van mensen) binnen een steekproef van 1093 respondenten. Toch neemt 49,2 procent liever een landgenoot aan dan een werknemer uit het buitenland.


 
Over grenzen kijken
"In bepaalde sectoren kan het lastig zijn om functies vervuld te krijgen. De logische stap is dan om over de grenzen te gaan kijken. Een pluspunt van het aannemen van mensen uit het buitenland met andere culturen, is dat zij zorgen voor meer diversiteit op de werkvloer en daar kunnen bedrijven hun voordeel mee doen," vertelt Niels Brandsma, algemeen directeur van Holland Payroll.
Toch wil 52,9 procent van de mannen die zich bezighouden met personeelswerving liever een Nederlander aannemen, terwijl onder de vrouwen slechts 41,6 procent deze voorkeur heeft. Bij twintigers die verantwoordelijk zijn voor het aannemen van nieuw personeel, trekt 63 procent liever iemand aan van Nederlandse bodem.
 
Nadelen
79,7 procent van de Nederlanders denkt niet dat expats een betere werkethos hebben dan Nederlanders. Brandsma: "We wilden graag weten in hoeverre en waarom HR-professionals zouden kiezen voor een Nederlander of een expat. Werkethos blijkt maar een hele kleine rol te spelen bij deze afweging." De volgende bezwaren leggen wel gewicht in de schaal bij de afweging om voor een Nederlandse of buitenlandse werknemer te kiezen:
 
1 – Buitenlanders beheersen de Nederlandse taal vaak niet: 59,8 procent
 
2 – Cultuurverschillen: 54,9 procent
 
3 – Het is te veel administratief werk: 33,9 procent

"Hoewel elke reden legitiem is, zijn het allemaal randvoorwaarden. Geen enkel bezwaar heeft inhoudelijk met werkzaamheden te maken. De Nederlandse taal is te leren, in veel gevallen kunnen werknemers uit het buitenland zich prima aanpassen aan onze cultuur en het administratieve werk is uit handen te geven," aldus Brandsma
 
Kennisgebrek
Hoewel er relatief veel vraag is naar geschoold personeel uit het buitenland weet 74,3 procent niet met welke wet- en regelgeving zij rekening moeten houden bij het aannemen van expats. Brandsma: "Iemand uit Nederland is nu eenmaal makkelijker aan te nemen dan iemand uit het buitenland. Het zou goed zijn als de informatievoorziening over dit onderwerp verbetert, zodat werkgevers minder huiverig zijn om talent van over de grenzen aan te nemen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander heeft liever geen expat als collega
 VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel
 Tien tips voor een succesvol expat-programma
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10