zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leaserijder vaak de pineut bij wisseling van baan

27 augustus 2018 - Veel leaserijders die willen wisselen van baan worden geconfronteerd met hoge afkoopsommen van de huidige leaseauto. De werkgever presenteert de rekening bij de vertrekkende werknemer.

Vaak zijn deze buitensporig en niet zelden bedraagt de rekening zomaar € 10.000,-. VZR constateert in het afgelopen halfjaar een toename in klachten over autoregelingen van 25 procent.



Meer mensen wisselen van baan
Nu het beter gaat met de economie en er weer meer werknemers van baan wisselen, neemt het aantal vragen over autoregelingen toe. Vooral het punt afkoopsommen in autoregelingen zorgt voor veel vragen bij zakelijke rijders. 
Uit onderzoek van VZR blijkt dat 81 procent van alle werknemers met een ‘auto van de baas’ hiervoor een autoregeling getekend heeft, waarin de richtlijnen staan voor het gebruik van de zakenauto. In bijna de helft (47 procent) van alle autoregelingen is er sprake van een afkoopregeling bij het voortijdig beëindigen van het dienstverband. Dit was vroeger met name het geval bij auto’s die "boven budget" waren, echter, steeds vaker betreft dit ook de reguliere leaseauto.
 
Gepeperde rekening
Als een werkgever een leaseauto eerder dan gepland inlevert bij de leasemaatschappij, krijgt de werkgever hiervoor een (gepeperde) rekening gepresenteerd, de afkoopsom. Deze rekening wordt vaak zonder pardon volledig doorgeschoven naar de werknemer. VZR vindt dat werkgevers een zorgplicht hebben om de auto eerst een andere bestemming binnen het bedrijf te geven en de eventuele afkoopsom zo goed mogelijk uit te onderhandelen met de leasemaatschappij. Verder moet het schadebedrag van het vroegtijdig inleveren wel realistisch zijn en mag de werkgever geen BTW doorberekenen. VZR assisteert berijders en heeft dit eerder succesvol aangevochten bij de rechtbank en in hoger beroep haar gelijk gekregen op bovenstaande punten, het zogenaamde VZR arrest zaaknummer 200.154.925.
 
Extra kopzorgen zakelijk rijder
In 2017 berichtte VZR al over hoge afkoopsommen. Echter, door de krapte op de arbeidsmarkt nemen de problemen nu in volume toe. Het overstappen naar een andere werkgever en het daarbij behorende afkopen van het leasecontract zorgt voor extra kopzorgen bij de zakelijke rijder. Jan van Delft, voorzitter VZR hierover: "VZR ontving het laatste half jaar vier keer zoveel vragen over afkoopsommen! Wij zijn continu bezig met het narekenen van afkoopsommen en het uitvoeren van second opinions, dit loopt de spuigaten uit. Het is zaak dat werkgevers hun verantwoording nemen en het er niet op aan laten komen."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
 Leaserijders worden gediscrimineerd op leeftijd en prijs
 Zakelijke leaserijder wil portemonnee trekken voor duurzame mobiliteit
 Werknemer betaalt 100 procent teveel bij afscheid leaseauto
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10