50 procent loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie
16 augustus 2018 -
Oudere werknemers hebben meer kans om vervangen te worden door intelligente technologie dan jongere werknemers.
In Nederland worden oudere werknemers momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50 procent. Dit blijkt uit het Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre.
Experts van Oliver Wyman en Mercer onderzochten de risico"s van de ouder wordende workforce tegenover automatisering op de werkvloer. Dit deden ze voor zestien landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. David Sanderse, CEO bij Mercer Nederland: "Automatisering maakt een ongekend hoge productiviteit mogelijk, waardoor bedrijven kunnen investeren in zowel nieuwe inkomstenstromen als jongere werknemers. Investeren in jong talent wordt echter lastig nu de jongere bevolking afneemt. Met een workforce die in 2030 voor 32 procent uit mensen tussen de 50 en 64 jaar bestaat, kunnen overheden en bedrijven het zich niet veroorloven oudere medewerkers te negeren."
Aandeel ouderen onder Nederlandse werklozen stijgt snel
Het onderzoek wijst uit dat van alle OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen zestien jaar steeg het percentage van een werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14 procent naar 30 procent. "Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld de nieuwste intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten," aldus Coen Degen, partner bij Oliver Wyman. "Oudere werknemers vormen een belangrijk deel van de workforce, maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden," zegt Degen.
Onderstaand de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij:
Positieve correlatie gesuggereerd tussen vergrijzing en automatisering: hoe ouder de bevolking van een land, hoe groter de inzet van intelligente technologie.
De Nederlandse werkende bevolking krimpt rond 2030 naar verwachting met 5.5 procent, terwijl de groep 65-plussers groeit met 6.6 procent. Zuid-Korea zal in 2030 het meest geautomatiseerde land zijn: hier krimpt de werkende bevolking met 10.1 procent, terwijl de groep 65-plussers met 10.9 procent toeneemt.
50 procent van de Nederlandse ouderen hebben kans om vervangen te worden door automatisering, tegenover 76 procent in China dat daarmee het hoogst scoort, en 42 procent in Australië dat onderaan staat (zie figuur 1).
Sanderse: "Naast het investeren in digitale strategieën moeten werkgevers plannen maken om oudere werknemers daarin te betrekken. Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden."