zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar beheersing Engelse taal in vacatures daalt

5 juli 2018 - Joblift analyseerde 2.3 miljoen vacatures die de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven, om in kaart te brengen welke vaardigheden gevraagd werden van werknemers. Hieruit bleek dat het belang van Engelse taalbeheersing geleidelijk afnam.

Medio 2015 werd in 23,3 procent van de vacatures om Engelse taalvaardigheid gevraagd. Dit percentage is in het tweede kwartaal van 2018 gedaald naar 18,5 procent.



Brexit effect? de vraag om engels neemt niet af in duitsland en frankrijk
Tussen 2015 en 2018 liet ieder kwartaal een verdere daling van het percentage zien in Nederland (met uitzondering van het vierde kwartaal 2017, toen er een lichte stijging van 0,6 procent plaatsvond). Het lijkt er niet op dat de Brexit een rol speelt in de afname. De daling in percentages begon namelijk al in 2015, een jaar voordat Groot-Brittannië het besluit nam om de EU te verlaten. Daarnaast blijkt dat in andere EU-landen zoals Duitsland en Frankrijk een vergelijkbare vermindering niet plaatsvond. In Frankrijk schommelde de vraag naar sollicitanten die de Engelse taal beheersen tussen de 14,4 procent en 15,7 procent, terwijl in Duitsland het percentage tussen de 21,4 procent en 22,6 procent fluctueerde in de afgelopen jaren. 

Nederland ingehaald door duitsland in vraag naar beheersing van de engelse taal
Ten tijde van het Brexit besluit (juni 2016) lag het percentage in Nederland nog het hoogst in vergelijking met de twee buurlanden, 21,8 procent tegenover 21,7 procent in Duitsland en 15,3 procent in Frankrijk. Kijken we echter naar het tweede kwartaal van 2018, dan lag het percentage in Nederland op 18,5 procent, tegenover een vrij stabiele 21,8 procent in Duitsland en 15,3 procent in Frankrijk. Nederland is in de afgelopen jaren dus onder Duitsland gezakt en gaat steeds meer lijken op de Franse vacaturemarkt qua vraag naar Engelse taalbeheersing.

Engels blijft belangrijk voor nederlandse bedrijven op de internationale markt
In veel sectoren op de Nederlandse arbeidsmarkt blijft de Engelse taal natuurlijk van belang. Tussen 2015 en 2018 werd het vaakst Engelse taalbeheersing verlangd van sollicitanten voor accountmanaging (11,112 vacatures), software-ontwikkeling (8,687 vacatures) en klantenservicewerk (8,626 vacatures). Bovendien is bij Nederlandse bedrijven die internationaal opereren Engels spreken vaak een must. De werkgevers die in de afgelopen drie jaar de meeste vacatures uitschreven waarin Engelse taalvaardigheid werd vereist waren namelijk ING, ASML en Philips.
 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlander heeft liever geen expat als collega
  Engels meest gevraagde vreemde taal in vacatures
 Engels belangrijker dan wiskunde
 Nederlander spreekt bijna net zo goed Engels als Zweed
 
 
reacties
 
Ton Koot  |   | 
5-07-2018
 | 
07:27 uur
Komt het niet doordat vrijwel iedere hoger opgeleide Nederlander voldoende Engels spreekt? Daardoor is het bijna vanzelfsprekend dat deze doelgroep de juiste vaardigheid heeft en wordt het niet (meer) als zodanig in vacatures gevraagd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10