zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Concurrentiepositie Nederland verslechtert door tekort aan technici

8 mei 2018 - Ruim de helft van de technische organisaties (54 procent) verwacht dat het tekort aan technici in de toekomst een negatief effect zal hebben op de concurrentiepositie van Nederland. 32 procent ziet op dit moment al negatieve gevolgen.

Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. 969 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.



Oorzaak tekort aan technici
In 2017 voorzag 80 procent van de respondenten een tekort aan technici, kwalitatief en/of kwantitatief, voor de komende vijf jaar. Dit jaar geldt dit wederom voor het overgrote deel (79 procent). Als belangrijkste oorzaak voor dit probleem wordt een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven genoemd (30 procent). Ook een slecht imago van de technische branche (23 procent) en de vergrijzing (19 procent) spelen een grote rol.

Het bedrijfsleven wordt aangespoord tot actie
Dat er iets moet gebeuren om het tekort terug te dringen staat als een paal boven water. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden gezien als de meest efficiënte aanjager om dit te realiseren (39 procent). Wat ook wordt ervaren is de meerwaarde van initiatieven vanuit het onderwijs (19 procent) en de overheid (19 procent). Opvallend is dat slechts één op de tien vindt dat acties vanuit brancheorganisaties efficiënte aanjagers zijn voor het terugdringen van het nijpende tekort.
John Huizing, directeur bij ROVC: "Al jaren staat de technische branche onder druk. 86 procent van de branche ziet het effect van het tekort aan technici op de concurrentiepositie van Nederland. Dat is zorgwekkend. De urgentie om het probleem aan te pakken is dan ook hoog. De economie trekt aan, waardoor de arbeidsmarkt enorm in de lift zit. Zo groeit het aantal banen en vacatures fors. Door het tekort kunnen organisaties niet meekomen met de groei van de economie. Daarom moeten onderwijs, het bedrijfsleven, brancheorganisaties en overheid nog meer dan op dit moment de handen ineen slaan om de technische sector een boost te geven. Door mensen te enthousiasmeren voor de branche kunnen we de negatieve weerslag op de concurrentiepositie van Nederland beperken."

Het rapport: de ROVC TechBarometer 2018
De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR heeft moeite met keuze opleiding technici
 Technici ervaren chronisch tekort aan toegang tot kennis en kunde
 Minder vacatures hoogopgeleide technici
 Serious game moet gassector aan nieuwe technici helpen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10