Voorkom blockchainblokkades door performanceproblemen
28 maart 2018 -
De waardestijgingen en -dalingen van cryptovaluta zijn het onderwerp geweest van publicaties in alle media. Cryptovaluta hebben ook performancepieken veroorzaakt bij de handelsplatformen ervan en zelfs technische storingen.
Eind 2017 was het bijvoorbeeld tijdelijk niet mogelijk digitale munten te verhandelen op Coinbase en Gemini, waardoor de bitcoinwaarde twintig procent daalde. Hoe is dat te voorkomen?
Coinbase rapporteerde achteraf dat de storing werd veroorzaakt door een ongekende piek in het webverkeer. Dat was niet de eerste keer, omdat Coinbase eerder in 2017 ook al crashte tijdens een Aziatische koopgolf. Japanse investeerders probeerden op dat moment massaal cryptocurrency te kopen, nadat het een wettig betaalmiddel werd. Coinbase reageerde daarop met een eerlijke eerste afhandeling, maar ook de uitspraak van CEO Brian Amstrong dat meer storingen te verwachten zijn in periodes met enorme verkeersvolumes.
Maakt blockchain het moeilijker?
David Jones, APM Evangelist van Dynatrace: "Storingen worden door bedrijven en consumenten tegenwoordig niet meer geaccepteerd, dus is het belangrijk performanceproblemen te voorkomen. Waarom is dat voor bitcoinbeurzen zo moeilijk? Bitcoin is een eerste toepassing van de blockchaintechnologie, bestaande uit een continu groeiende verifieerbare lijst van digitale transacties, genaamd blocks. Deze zijn onderling verbonden en worden beveiligd via encryptie. In Nederland worden diverse pilotprojecten uitgevoerd, om de toepasbaarheid verder te onderzoeken.
Als de blockchaintechnologie breder wordt toegepast, krijgen ontwikkelteams te maken met het waarborgen van de continuïteit, integratie en performance van blockchains. Het gebruik daarvan voor cloud- en webapplicaties vindt echter plaats in complexe IT-omgevingen, met elastisch schaalbare computerresources die soms maar tijdelijk beschikbaar zijn. Verder worden er voor blockchains duizenden transacties per minuut verwerkt. Voor deze explosieve groei in transacties en complexiteit is een nieuwe monitoringaanpak nodig."
Monitoring voor inzicht en begrip applicaties
Voor het monitoren van blockchainapplicaties is realtime inzicht in de volledige technologie en elke digitale transactie vereist, omdat het onwenselijk is aanvragen of transacties over te slaan. Of wilt u er blindelings op vertrouwen dat de betreffende applicaties, services, processen en onderliggende netwerkinfrastructuur altijd 100 procent beschikbaar zijn en optimaal presteren?
IT-teams moeten verkregen monitoringinzichten tevens begrijpbaar maken voor de toepassing. Daarvoor is deterministische artificiële intelligentie onontbeerlijk. Met 'machine learning' algoritmen kunnen organisaties de volledige communicatie van alle gebruikers naar een applicatie, via de blockchain en hun IT-infrastructuur, geautomatiseerd monitoren. De daaruit voortkomende 'AI-kaart' geeft het gewenste inzicht in alle entiteiten, relaties en afhankelijkheden van een blockchainapplicatie, om bij performanceproblemen snel de oorzaak en mogelijke gevolgen te kunnen achterhalen.
Begrijpen is nog maar een deel van de puzzel. De volgende stap is machine learning algoritmen te gaan gebruiken voor referenties, vergelijken van tijdstippen en -cycli en het creëren van multidimensionale views. Met als doel afwijkingen en mogelijke problemen in de complexe blockchainomgevingen te voorkomen en zelfherstellende functionaliteit aan blockchainapplicaties toe te voegen. Wanneer zo'n applicatie bijvoorbeeld te weinig geheugen krijgt, kan een deterministische AI-algoritme dit automatisch signaleren en oplossen door een instelling aan te passen, zonder dat de blockchainapplicatie daar hinder van ondervindt.
Bredere toepassing blockchains
Jones: "Het monitoren van de blockchainperformance wordt de komende jaren een kritische succesfactor voor cryptovalutabeurzen, om storingen te voorkomen. De waarde van een bitcoin is echter niet het enige dat door storingen te beïnvloeden is, omdat de technologie inmiddels al breder wordt toegepast. Storingen kunnen dus ook buiten de financiële wereld tot vergaande gevolgen leiden
In supply chains worden bijvoorbeeld al blockchainapplicaties gebruikt voor het volgen van goederen en procesoptimalisaties op basis van trackingdata. Zo werkt Walmart met IBM samen om via een blockchain verse producten sneller en beter traceerbaar bij hun klanten te kunnen bezorgen. Storingen kunnen daarbij leiden tot verlies van producten en niet-tijdige levering, of op een verkeerde locatie. Met als gevolg negatieve beïnvloeding van de klantbeleving.
Naarmate het gebruik van blockchaintechnologie verder toeneemt, worden de toepassingen te belangrijk om niet te monitoren. Hoewel deze trend in eerste instantie de IT-complexiteit lijkt te vergroten, zijn blockchains net als andere onderdelen van het digitale ecosysteem van organisaties goed te monitoren en te managen. Met als resultaat dat ze IT-teams de komende jaren meer waarde gaan opleveren dan hoofdpijn."