zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkstress zorgt voor slaapproblemen

19 maart 2018 - 16,7 procent van de Nederlanders heeft regelmatig te kampen met slaapproblemen door werkgerelateerde stress. Dit blijkt uit onderzoek van Bedden.nl, dat ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Slaap werd gehouden onder 700 Nederlandse respondenten.

 


 
Bij de respondenten viel op dat mannen vooral geen slaap kunnen vatten vanwege werkperikelen, zoals deadlines en ontevredenheid op het werk. 43,3 procent van de mannen kampt met slaapproblemen door werkstress.
Bij de vrouwen speelt werkstress een veel kleinere rol bij een slechte nachtrust. Slechts 6,7 procent geeft aan weleens slecht te slapen door werk.  Dit terwijl vrouwen (8,1 procent) aanzienlijk vaker wakker liggen vanwege stress in de privésfeer dan mannen (1,9 procent). 
Opvallend: zowel mannen als vrouwen gaven aan regelmatig ‘s nachts wakker te liggen vanwege hun snurkende partner (14,2 procent).
 
Gezondheid, thuis- en werksituatie grootste oorzaken
51 procent van de Nederlanders heeft regelmatig te kampen met slaapproblemen. 
Onder vrouwen komen slaapproblemen het vaakst voor; meer dan de helft laat weten weleens te kampen met een slechte of korte slaap (54,3 procent). Bij mannen ligt dit percentage een stuk lager; zo’n 41,8 procent heeft wel eens te maken met een slechte nachtrust, of met moeilijk in slaap komen.
De meeste mensen die regelmatig kampen met een slaapprobleem geven aan dat dit een medische oorzaak heeft (21,6 procent). Stress in de privésfeer komt ook veel voor (17,9 procent).
 
Nederlanders geen grootgebruikers slaapmiddelen
Ondanks het hoge percentage slaapproblemen, zoeken Nederlanders de oplossing doorgaans niet in medicatie. 78,4 procent geeft aan geen gebruik te maken van medicatie voor het slapen. ‘Slechts’ 12,4 procent gebruikt een door de huisarts voorgeschreven medicijn. 7,8 procent van de respondenten heeft een homeopatisch middel om mee in slaap te komen, zoals valeriaan tabletten en slaapmiddelen met melatonine. 
Een klein deel van de Nederlanders (1,4 procent) maakt gebruik van een slaapmutsje (een stevig glas whisky of sterke drank).
Tien procent zorgt ervoor dat in de twee uur voor het slapengaan, geen inspanningen worden verricht met veel prikkels; zoals aan sporten, studeren of computeren. 4,4 procent helpt zijn of haar slaap een handje door van tevoren ontspanningsoefeningen te doen, in de vorm van yoga of mindfulness.
 
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ploegendienst heeft schadelijke gevolgen
 Effecten slaapproblemen op werk onderschat
 Negen dingen die succesvolle mensen doen in bed
 Slaapt u ook minder door werkdruk?
 
 
reacties
 
rob de best  |   | 
19-03-2018
 | 
14:00 uur
Vaak is slapeloosheid het gevolg van piekeren of zorgen maken over de toekomst. Met de training die wij ontwikkeld hebben kun je in drie weken leren om daar geen last meer van te hebben.
Loopbaanhulp.nl  |   | 
26-03-2018
 | 
15:34 uur
Wij zien ook dat werkstress een terugkerend probleem is als het gaat om slapeloosheid met burn-out klachten tot gevolg. Tijdig in gesprek gaan met een leidinggevende of coach is raadzaam.
John  |   | 
30-03-2018
 | 
12:37 uur
Vaak is slapeloosheid het gevolg van piekeren of zorgen maken over de toekomst. Met de training die wij ontwikkeld hebben kun je in drie weken leren om daar geen last meer van te hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10