zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantrekken talent grotere uitdaging dan aantrekken nieuwe klanten

16 maart 2018 - Het aantrekken van talent is voor organisaties inmiddels een grotere uitdaging dan het aantrekken van nieuwe klanten. Dat blijkt uit onderzoek van Talmark onder 527 hr-verantwoordelijken.

Meer dan de helft (52,1 procent) geeft aan dat het werven van nieuwe klanten minder problemen oplevert dan het aantrekken van de juiste benodigde werknemers. Maar liefst 46,5 procent geeft dan ook aan dat de organisatie vacatures open heeft staan waarvan het niet lukt om ze in te vullen.


"De krapte op de arbeidsmarkt is niemand ontgaan," zo schetst Ricardo Risamasu van Talmark. "En zeker werkgevers niet. Inmiddels hebben vrijwel alle branches moeite om de juiste werknemers aan te trekken. De eerste geluiden klinken dat de toenemende groei van de economie zelfs wordt gestagneerd door personeelstekort."
 
Lokkertjes
Werkgevers proberen op allerlei manieren werknemers ‘binnen te krijgen’ en te behouden. Zo grijpen ze terug op originele en uitgebreide arbeidsvoorwaardenpakketten. Ook wil de werkgever nieuwe werknemers eerder zekerheid bieden. Zo wordt eerder een vast contract gegeven om nieuw talent aan de organisatie te binden dan eerder het geval was. Met 36,6 procent beaamt ruim een derde van de hr-verantwoordelijken dit. "Dit heeft slechts een tijdelijk effect," aldus Risamasu. Als de nieuwe tendens wordt om gewild maar schaars personeel eerder een vast contract te bieden, zal dat talent met hetzelfde gemak overstappen naar een andere werkgever."
 
Bestaansrecht van een werkgever
Met name werkgevers die eerder geen moeite hebben gestopt in het neerzetten van een zogenaamd werkgeversmerk, dreigen nu op achterstand te komen. Uit onderzoek onder 1045 werkenden blijkt dat bijna 84 procent zich voorafgaande aan een sollicitatie verdiept in de website van een potentiële nieuwe werkgever. "Veel werkgevers hebben vooral hun klant als doelgroep op de website, maar hieruit blijkt dat een ‘werken bij’-pagina of zelfs een -website een belangrijke bijdrage kan leveren in het wervingsproces." Verschillende trends in arbeidsmarktcommunicatie kunnen werkgevers helpen bij het werven van het juiste talent.
 
Bestaansrecht van de potentiële werkgever
Bijna 62 procent van de hr-verantwoordelijken zegt dat het sollicitanten al voor het eerste gesprek duidelijk is wat het ‘hogere’ doel van de organisatie is. Ruim 38 procent ontkent dit echter. Risamasu: "Terwijl dit in deze arbeidsmarkt echt ontzettend belangrijk is. Het is cruciaal dat u zich als potentiële werkgever scherp weet neer te zetten en duidelijk bent over het bestaansrecht van de organisatie. Kandidaten zijn kritisch en selectief, en zoeken een baan die echt bij ze past."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Grote behoefte aan cybersecurity professionals
 Beste Werkgevers trekken 50 procent meer sollicitanten
 Strijd om tech-talent losgebroken
 Talenten willen werken voor hoog presterende organisaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10