12 maart 2018 -
Het gaat steeds beter met de economie en de werkgelegenheid, blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau. De Nederlandse economie groeit dit jaar 3,2 procent en 2,7 procent in 2019.
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt het een goed teken dat bedrijven volgens de prognose van het CPB steeds vaker hogere lonen betalen om mensen te kunnen aantrekken of te behouden. "Werknemers komen door de krapte op de arbeidsmarkt in een sterkere onderhandelingspositie, goed dat zich dat gaat uitbetalen," zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.
Crisismaatregelen
De VCP is nog niet gerust op de effecten voor de koopkracht. "Een goed draaiende economie betekent niet per definitie een hoger besteedbaar inkomen. Tot op de dag van vandaag voelen de midden- en hogere inkomens de maatregelen die tijdens de crisis in gang zijn gezet. De marginale druk blijft hoog, ook in de plannen van het regeerakkoord. De lasten moeten nu echt omlaag, zodat werken weer lonend wordt," aldus Van Holstein.
Lastenverlichting
De lastenverlichting die het kabinet in het regeerakkoord heeft aangekondigd gaat volgend jaar in, maar daarmee zijn de zorgen nog niet weg. VCP-voorzitter Van Holstein: "De arbeidskorting gaat weliswaar omhoog, maar blijft inkomensafhankelijk en de afbouw wordt bijna verdubbeld. Ook gemeenten zijn aan zet, lokale lasten drukken steeds meer het besteedbaar inkomen."
Aan de lokale lasten kan zeker wat worden gedaan en ik denk dat de energierekeningen van veel mensen ook de spuigaten uitloopt.
Heleentje
|
|
13
-
03
-
2018
|
13
:
06
uur
Al die theoretische koopkrachtmodellen zijn heel erg aardig maar ik denk dat de meeste ''gewone''Nederlanders onder de streep per maand minder overhouden i.c.m. met de verhoging van de maandelijkse lasten zoals zorgpremie en energiebelasting.