zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twee derde Nederlanders vreest voor oudedagvoorziening

31 januari 2018 - Twee op de drie Nederlanders voelt zich onzeker over hun financiële toekomst. Slechts 21 procent heeft er vertrouwen in dat ze uiteindelijk voldoende voor hun pensioen zullen sparen. Bijna de helft voelt zich dan ook gestrest door hun financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van Mercer naar financiële zekerheid, onder ruim 8.300 personen uit de internationale (beroeps)bevolking.


 Vooral vrouwen voelen zich onzeker over hun pensioeninkomen. Ze sparen minder dan mannen en ervaren meer stress. Zo is een kwart van de Nederlandse vrouwen bang dat ze op hun oude dag niet rond kunnen komen van het pensioen. David Sanderse, CEO bij Mercer Nederland: :}"De angst om te weinig te sparen voor het pensioen is voor veel Nederlanders helaas terecht. Nederlanders verwachten dat ze 15 tot 20 jaar gepensioneerd zijn, maar kunnen zich dat niet permitteren zonder betere financiële planning. Werknemers moeten zich nu zelf meer dan ooit actief bezighouden met hun eigen financiële planning, niet in de laatste plaats vanwege een verschuiving in de pensioenwet die meer nadruk legt op het individu."
 
Nederlanders achteloos met regelen pensioen
Op dit moment staat de financiële planning bij veel Nederlanders onderaan hun prioriteitenlijst. Meer dan de helft heeft niet berekend hoeveel geld zij nodig hebben om hun pensioen door te komen en heeft dan ook geen idee waar ze staan na hun pensioen. Ze hebben echter reden genoeg om zich zorgen te maken: bijna de helft van de Nederlanders neemt niet deel aan een persoonlijk pensioenplan. De belangrijkste redenen daarvoor zijn werkloosheid of dat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Dertien  procent geeft aan dat het niet mogelijk is bij zijn of haar werkgever. Meer dan de helft van de achttien- tot 34-jarigen verwacht dat ze moeten blijven werken na hun pensioen of zelfs nooit met pensioen gaan.
 
Nederlanders vertrouwen erop dat werkgever hen helpt
Meer dan 80 procent leunt op de werkgever om hen te voorzien van onafhankelijk financieel advies met betrekking tot het plannen, sparen en investeren voor het pensioen. "Nu het pensioen meer gericht wordt op het individu is het aan de werkgever om werknemers daarover te informeren. Bijvoorbeeld over de keuzemogelijkheden van het nieuwe pensioenstelsel. Dat is voor veel Nederlanders nog abracadabra. Werkgevers moeten daarbij inspelen op de behoeften van het individu en niet meer op het collectief. Zo wil de een wellicht extra bijdrage in de individuele pensioenpot, terwijl een ander liever een auto van de zaak wil," aldus Sanderse.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Iedereen een eigen pensioenrekening
 Pensioenpremies 2015 stijgen met veertien procent
 Nederlander is best onzeker over de toekomst
 Oudedagsvoorziening steeds meer verantwoordelijkheid individu
 
 
reacties
 
peter zzp-boekhouder  |   | 
18-04-2018
 | 
19:46 uur
Ook ZZP’er zijn bezig met hoe ze hun pensioen het beste kunnen regelen.

De mogelijkheden op een rij:. Vrijwillig pensioen opbouwen Zelfstandig ondernemers mogen –normaliter- nog tien jaar lang vrijwillig pensioen opbouwen via het pensioenfonds van het bedrijf waar zij het laatst in loondienst waren.


Hoe kunt u als ZZP’er nog pensioen opbouwen
Alle pensioenpremies die u betaalt, kunt u in aftrek brengen op de winst.

Let op: Het pensioenfonds moet de vrijwillige voortzetting wel toestaan.

Verplicht pensioen opbouwen

Sommige ondernemers vallen onder een verplichte bedrijfs- of beroepspensioen- regeling. De premies die u betaalt aan een bedrijfstakpensioenfonds voor verplichte deelname zijn aftrekbaar.

Opbouw via lijfrente

Heeft u als ZZP’er een lijfrenteverzekering afgesloten en/of stort u bedragen op een geblokkeerde lijfrentespaarrekening/lijfrentebeleggingsrekening, dan zijn de premies of stortingen aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Let op: De tzt te ontvangen uitkeringen zijn wel belast. De premie is alleen aftrekbaar als u in een jaar te weinig pensioenopbouw heeft (jaarruimte) of als u in de afgelopen zeven jaren te weinig pensioen heeft opgebouwd (reserveringsruimte).


Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als ZZP’er mag u een deel van de winst toevoegen aan de oudedagsreserve. Voordeel: Hierover betaalt u nu geen inkomstenbelasting. De voorwaarden zijn: U moet voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. U mag in 2017 12% van de winst met een maximum van € 8.946 als aftrek opvoeren.

Let op: Heeft u Eventuele pensioenpremies al van de winst zijn afgetrokken, dan dient u deze van de maximum donatie aan de FOR af te trekken.

Pas op: Reken u niet rijk! De oudedagsreserve is belastinguitstel. Over het gedoneerde bedrag dient u tzt nog wel belasting te betalen. Vaak is toevoeging alleen aantrekkelijk als u 52 procent hierover had moeten betalen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10