zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gelderlanders zijn vrijgeviger dan Duitsers

26 januari 2018 - Aangezien het geven van fooi niet echt in onze cultuur zit, is het geen verrassing dat Nederlanders het minste fooi geven volgens het Fooien Rapport 2018 van Dreamlines.

2.562 internationale cruisepassagiers zijn ondervraagd over hun gedrag met betrekking tot het geven van fooien op reis. Daaruit blijkt dat Nederlanders een gemiddeld bedrag van 17,71 per dag geven, terwijl het gemiddelde van alle deelnemers uit verschillende landen ruim op 21 euro ligt. Ook laat het rapport zien dat hoe hoger de totale reissom, hoe meer fooi er wordt gegeven.


 
Mensen uit Gelderland zitten niet op de centen
Gelderlanders daarentegen zijn véél vrijgeviger dan de gemiddelde Nederlander. Met 27,98 euro fooi per dag, ruim tien euro meer dan de gemiddelde Nederlander, geven ze zelfs veel meer dan de Duitsers (19,99) en de gulle Italianen (23,17). Dit wordt besteed voor allerlei soorten service, van piccolo’s tot obers en spa-medewerkers.
Met een flink verschil met de nummer een, maar tóch in de top vijf van de gulste Nederlandse provincies, staan ook Noord- en Zuid-Holland. Noord-Hollanders geven met 19,18  euro meer fooi dan de 17,01 euro van de Zuid-Hollanders. Zeeland en Utrecht vormen de nummer viert en vijf van deze lijst met respectievelijk 16,57 en 16,42 euro fooi per dag.
 
Oudere reizigers geven minder fooi
Internationaal gezien geven jonge reizigers onder de 30 jaar het meeste fooi (gemiddeld 21,63 per dag). Vooral bartenders en medewerkers van roomservice en de spa krijgen tot wel 25 procent meer fooi van jonge reizigers dan het gemiddelde. De groep bestaande uit reizigers van 30 tot 59 jaar spendeert elke reisdag een gemiddelde van 21,10 euro aan fooien. Met 3,15 per dag krijgen obers het meeste fooi. Voor deze doelgroep lijkt goede service tijdens het dineren dus cruciaal. Met 20,32 per dag, geven mensen vanaf 60 jaar het minste fooi. Echter, personeel die deze groep begeleidt tijdens excursies profiteert wel, die krijgen namelijk dertien procent meer fooi van deze groep dan van andere leeftijdsgroepen.
 
Fooien worden gegeven aan het einde van de reis
Het moment waarop de fooien worden gegeven verschilt van land tot land. 53 procent van de Nederlanders geeft hun fooi aan het einde van de reis, net zoals 86 procent van de Fransen, 69 procent van de Italianen en 66 procent van de Brazilianen. Duitsers hebben echter de voorkeur tot het geven van fooien op verscheidene momenten (57 procent), wat ook gebruikelijk is voor een derde van de Nederlanders.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hoeveel fooi geven Nederlanders in de taxi?
 Nederlander bezuinigt het meest op boodschappen in 2016
 Ook als de baas betaalt, tanken Nederlanders zuinig
 Nederlander niet overtuigd van einde crisis
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10