zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kunstmatige Intelligentie: 2,5 miljoen banen op de tocht

9 januari 2018 - Het debat over de gevolgen van automatisering en robotisering op onze arbeidsmarkt is een van de meest verhitte van deze tijd.

Vorig jaar bleken tech-giganten Elon Musk en Mark Zuckerberg het fundamenteel oneens over de gevolgen van kunstmatige intelligentie en doemscenario’s volgen elkaar in hoog tempo op. Hoe groot is de dreiging van robots daadwerkelijk? Joblift onderzocht de Nederlandse automatisering- en kunstmatige intelligentiesector en vergeleek de vacaturegroei met het aantal banen dat de komende twintig jaar zal verdwijnen.


 
Slechts een op de vijf banen wordt vervangen door nieuwe vacatures
De Volkskrant berekende op basis van een Oxford-studie dat 39 procent van de 8,6 miljoen arbeidsplaatsen in Nederland (CBS) gedurende de komende twee decennia kunnen verdwijnen: een verlies van 3.354.000 banen tot 2038. Uit een analyse van Joblift blijkt dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (KI) en automatiseringsprocessen slechts een deel van deze banen vervangt voor nieuwe arbeidsplaatsen. De afgelopen twee jaar werden er in totaal 75.469 vacatures voor ontwikkelaars en specialisten in KI en automatisering uitgeschreven: gemiddeld 3.144 per maand. Aangenomen dat deze groei de komende jaren gelijk blijft, dan komen er de komende twintig jaar 754.690 banen bij: slechts 22 procent van het aantal arbeidsplaatsen dat verloren dreigt te gaan.
 
Laaggeschoolden en provincie worden onevenredig hard getroffen
Bijkomend probleem is dat de beroepsgroepen die er volgens het Volkskrantonderzoek het slechtst voorstaan (administratief personeel en fabrieksarbeiders) veelal laaggeschoold zijn, terwijl maar liefst 75 procent van de nieuwe banen een hbo of universitair diploma vereist. De beroepsgroepen die het meest van automatisering profiteren zijn programmeurs (27 procent van de vacatures), systeemontwikkelaars (21 procent) en consultants (tien procent). Daar komt bij dat met 55 procent een groot deel van de nieuwe banen in de Randstad gecreëerd wordt, terwijl de banen voor laagopgeleiden die verdwijnen juist voor 55 procent buiten de Randstad liggen: het nu al groeiende gat tussen de Randstad en de rest van Nederland dreigt door deze ontwikkeling nog groter te worden.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een derde hoogopgeleiden ziet robot baan overnemen
  Zorgverleners liggen wakker van digitalisering en robotisering
 De robotmanager loopt in feite al rond
 De robot: banensteler of nieuwe collega?
 
 
reacties
 
Lynelle  |   | 
9-01-2018
 | 
21:23 uur
Het is geweldig nieuws en tegelijkertijd heel verdrietig. Hoe gaan regeringen het probleem oplossen met het banenprobleem voor mensen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10