zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jonge werknemer maakt zich zorgen om financiële toekomst

18 december 2017 - Eén op de drie Nederlandse werknemers heeft geen financiële buffer en leeft van loonstrook naar loonstrook. Het ontbreekt bij deze groep aan financiële weerbaarheid, met bijkomende zorgen, stress en gezondheidsklachten van dien.

Met name de groep jonge werknemers (millenials) maakt zich zorgen over hun financiële situatie (43 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson naar de financiële tevredenheid van werknemers in Nederland en de rest van de wereld.  


 
Zorgen om pensioen
Van alle Nederlandse werknemers geeft 38 procent aan dat de financiële zorgen in de laatste twee tot drie jaar zijn gestegen. Bij deze groep is er weinig vertrouwen in de toekomst; bijna twee op de vijf werknemers verwacht niet voldoende financiële middelen te hebben voor hun pensioen. Daarnaast verwacht 60 procent van de ondervraagden dat de overheid tegen die tijd ook een stuk minder genereus zal zijn dan nu. En 70 procent gaat er vanuit dat ze er financieel slechter voor zullen staan in vergelijking met de generatie van hun ouders. Met name de jonge werknemers - de zogenaamde millennials - hebben zorgen over hun huidige en toekomstige financiële situatie (43 procent).  
 
Financiële zorgen leiden tot stress
Willis Towers Watson verdeelde voor het onderzoek de respondenten in vier afzonderlijke categorieën: werknemers die ‘niet bezorgd’ zijn over hun financiën (62 procent), mensen met ‘financiële zorgen voor de toekomst’ (22 procent), mensen met ‘zorgen over hun huidige financiële situatie’ (acht procent) en degenen die ‘worstelen’ met zowel hun huidige als toekomstige financiën (acht procent). Van degenen die zich zorgen maken over hun huidige en toekomstige financiële situatie geeft meer dan de helft (58 procent) aan een hoge mate van stress te ervaren. En 53 procent beschreef de gezondheid als slecht. Daarentegen ervaart slechts één op de vijf werknemers die ‘niet bezorgd zijn’ hoge (vier procent) of bovengemiddelde (achttien procent) stress. En slechts 20 procent van deze laatste groep heeft een slechte gezondheid.
 
Negatief effect op inzet en betrokkenheid werknemer
Carolina Vermeulen, consultant bij Willis Towers Watson: "Wat uit dit onderzoek duidelijk naar voren komt, is de mate waarin financiële zorgen een negatief effect hebben op de gezondheid. Maar ook op de aanwezigheid, inzet en betrokkenheid van werknemers op het werk. Gelukkig leggen werkgevers dit verband ook steeds vaker. De helft van de Nederlandse werkgevers geeft aan hun personeel te willen helpen om hun slechte financiële situatie onder controle te krijgen. Door middel van het aanbieden van programma’s met bijvoorbeeld schuldhulpverlening of budgetcoaches kan hier invulling aan gegeven worden."
 
Andere interessante uitkomsten uit de Global Benefits Attitudes Survey 2017 zijn:
 
  • Millennials zijn slechte spaarders; slechts twintig procent zet spaargeld opzij voor onverwachte uitgaven. Dit in tegenstelling tot babyboomers (35 procent) en Gen X (34 procent);
  • 25 procent van de millennials doet impulsaankopen en geeft teveel geld uit. Voor babyboomers is dit acht procent en Gen X veertien procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel
 WerkZorgBerekenaar helpt bij financiële keuze tussen meer of minder werken
 Miljoenen huishoudens hebben te weinig geld achter de hand
 Zakgeld nu, financieel vaardig later
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10