ICT-infrastructuur bij 85 procent bedrijven niet up-to-date
26 oktober 2017 -
Uit onderzoek onder 590 Nederlandse bedrijven is naar voren gekomen dat de ICT-infrastructuur van 85 procent van de bedrijven niet up-to-date is. Dit is zorgelijk gezien 65 procent van het rekenwerk wordt uitgevoerd in bedrijfseigen datacenters.
Dit brengt zowel ongewenste risico's als onnodige kosten met zich mee. In het betreffende onderzoek dat in juni is uitgevoerd door Schneider Electric, is naar verschillende aspecten van de ICT-infrastructuur gekeken, waaronder de dimensionering van de UPS.
Bedrijfseigen ICT-infrastructuur vaak niet aangepast op integratie met cloud
Uit onderzoek komt naar voren dat bedrijven de afgelopen jaren 35 procent van hun server rekencapaciteit hebben verplaatst naar de cloud. Dit betekent dat bekabeling, dimensionering van koeling en noodstroomvoorziening niet meer aansluiten op het actuele gebruik van het eigen datacenter. De koeling is vaak overgedimensioneerd wat zorgt voor een inefficiënte belasting en onnodig hoge onderhoudskosten.
SLA van servicecontract sluit niet meer aan bij actueel gebruik
Bij inrichting van het bedrijfseigen datacenter wordt een SLA met de leverancier vastgelegd. Na verloop van tijd is de inrichting en het gebruik van het eigen datacenter doorontwikkeld, maar is de SLA van het servicecontract nog identiek. Dit kan betekenen dat een bedrijf te hoge kosten betaalt voor een servicecontract op basis van het actuele gebruik van het datacenter. Of het service level is te laag voor de bedrijfskritische applicaties die later zijn toegevoegd.
Flexplekken vragen om een andere ICT-infrastructuur
In kantoorgebouwen wordt een steeds groter deel van het oppervlak ingericht als flexplekken. De werknemers verlangen overal in het gebouw een sterk wifi-signaal en een snelle internet access voor applicaties die draaien in de cloud. Veel bedrijven hebben hun ICT-infrastructuur niet up-to-date voor de gebruikerswensen van flexwerkers wat leidt tot onnodige irritaties en improductiviteit.
Steeds vaker wordt ook bedrijven geadviseert om niet alleen naar de on-site veiligheid te kijken, maar ook de verbinding naar buiten te beveiligen (bv met een VPN verbinding https://www.vpngids.nl/informatie/wat-is-een-vpn/ )
Al jaren waarschuwen wij/ik voor het gevaar dat afkalvende kennis van digitaal automatiseren met zich mee brengt bij de huidige generaties IT project managers en IT professionals. Natuurlijk zijn zij zeer goed in hun 'trucje', maar de kennis van de meest basale IT keten of verantwoordelijkheid willen nemen, verder kijken dan de eigen discipline, is er steeds minder bij.
En dat heeft enorme consequenties. Zoals digitaal automatiseren volkomen voorspelbaar is, zo zijn ook alle stappen in en met IT. Dat de IT professional dit niet meer weet over te brengen op de Niet IT professional, is een heel veeg teken aan de wand.
Deze publicatie is dan ook een heel voorspelbaar momentum en consequentie hiervan. De situatie zal er alleen maar ernstiger op worden. Helaas.