zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlands pensioenstelsel verliest internationale A-status

25 oktober 2017 - Een nieuwe weging, met toevoeging van economische groei als indicator, heeft het Nederlands pensioenstelsel zijn internationale A-status ontnomen. Desondanks staat Nederland nog altijd op de tweede plaats van de jaarlijkse Global Pension Index van Mercer.

Het verschil met koploper Denemarken is wel kleiner geworden: dat bedraagt nog maar 0,1 punt. Australië bekleedt wederom de derde plaats.


 
Pensioenstelsels vergelijken
De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Dit jaar werd gekeken naar de pensioenstelsels van 30 landen, drie meer dan vorig jaar. De Global Pension Index is gebaseerd op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Daarbij werden onderdelen geanalyseerd, zoals door de overheid gefinancierde pensioenen, zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.
 
Nederland nog altijd op tweede plaats
De totaalscore van Denemarken is weliswaar lager dan in 2016, maar met 78.9 punten heeft het nog net voldoende punten voor een eerste plaats. Toch zijn zowel de koploper als Nederland hun A-status dit jaar verloren. De norm hiervoor is 80 punten. Geen enkel land kreeg deze status in 2017. Marc Heemskerk, pensioendeskundige bij Mercer: "Aan de index is een nieuwe wegingsfactor toegevoegd, namelijk reële economische groei. Deze indicator is mede bepalend voor toekomstige indexatie. Nederland haalt hier niet de maximale score. Opname van deze indicator gaat ten laste van een indicator waar wij wel maximaal scoorden, namelijk de hoogte van het opgebouwde pensioenvermogen in Nederland."
 
Daling op alle vlakken
De toereikendheid van een pensioenstelsel beschrijft het inkomen dat het biedt na pensionering. Hoewel dit in zestien landen steeg ten opzichte van vorig jaar, is Nederland een van de negen landen waar het daalde. De toekomstbestendigheid van ons pensioenstelsel daalde met een punt. In deze factor wordt  de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen betrokken, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate waarin ouderen deelnemen aan het arbeidsproces. Pensioenintegriteit is een maatstaf van het vertrouwen in het pensioenstelsel en de inspanningen die worden gedaan om het op een hoog niveau te houden. Dit daalde in Nederland 0,2 punt. Alles samen leidde dit ertoe dat de Nederlandse totaalscore ruim een punt daalde van 80,1 naar 78,8. Heemskerk: "De reden dat Nederland minder goed scoort dan vorig jaar is met name een andere weging van de indicatoren, het stelsel is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gewijzigd."
 
Hoe Nederland kan stijgen op de ranglijsten
Om volgend jaar op nummer 1 te komen, zou het Nederlands pensioenstelsel baat hebben bij de volgende ingrepen: "De voornaamste aanbevelingen in het rapport zijn een grotere arbeidsparticipatie voor ouderen en  meer besparingen voor de oude dag. Hoewel Nederland positief afsteekt tegen de meeste andere landen op deze twee punten, gaan deze aanbevelingen ons land niet voorbij. Het nieuwe regeerakkoord biedt ons land zeker mogelijkheden om in de toekomst naar de nummer een positie te stijgen," aldus Heemskerk.
 
Drie nieuwe landen toegevoegd
In vergelijking met 2016 zijn er dit jaar weinig grote veranderingen in de top tien. Singapore heeft Zwitserland ingehaald en staat nu op de zesde plaats. Er zijn dit jaar drie landen toegevoegd aan de index: Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Colombia. Hierdoor kunnen pensioensystemen uit landen met verschillende economische, historische en politieke achtergronden met elkaar vergeleken worden. In de top rien staan vooral Europese landen. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste.
 
Op het gebied van toereikendheid doet Frankrijk het dit jaar erg goed. Dit land steeg met ruim vijf punten en bekleedt daarmee de eerste plaats. Vorig jaar was dit nog Nederland. De score van Frankrijk volgt met name uit het staatspensioen, waardoor we Frankrijk bij de andere twee onderdelen niet in de top tien zien. Wat betreft toekomstbehendigheid behaalde Denemarken de hoogste score. Qua integriteit staat Finland net als vorig jaar op nummer een. Nederland haalde een top drie positie bij alle onderdelen.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkgever bezorgd om toenemende keuzevrijheid nieuw pensioenstelsel
 Aternatief pensioenstelsel met minder korting en meer indexatie mogelijk
 'Draagvlak huidig pensioenstelsel weg'
 Nederland stijgt naar plaats twee op wereldranglijst pensioenen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10