18 oktober 2017 -
De strijd om talent woedt heviger dan ooit. Dit blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2018. De werkloosheidsgraad daalt en elke maand komen er vacatures bij. Kortom: de positie van de werknemer wordt sterker.
De War for Talent bereikt een nieuw hoogtepunt. In juni 2017 was slechts 4,9 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Dit is een nieuw record sinds de zomer van 2011. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures alleen maar toe. In het eerste kwartaal van 2017 waren 184.000 vacatures onvervuld, een stijging van maar liefst 13.000 vacatures ten opzichte van het laatste kwartaal van 2016. Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om geschikte kandidaten te strikken.
Efficiënt wervingsproces
De War for Talent begint bij het wervingsproces. Als dat te lang duurt, dan is de kandidaat al niet meer geïnteresseerd. Het wervingsproces duurt gemiddeld 3,5 maand. De meest voorkomende reden dat het proces te lang duurt is volgens 44 procent van de ondervraagden de zoektocht naar kandidaten met de juiste kwaliteiten. Daarnaast zorgt een te grote hoeveelheid ongeschikte cv’s volgens 36 procent voor een vertragende werking. Ook het feit dat er te veel mensen bij het wervingsproces zijn betrokken, zorgt ervoor dat het niet zo snel gaat als gewenst.
Ricardo van Popering, Senior Business Manager bij Robert Half: "De snelheid tijdens het wervingsproces kan het verschil maken. Natuurlijk mag je als werkgever kritisch blijven bij het werven van talent, maar het is wel belangrijk om de processen zo te organiseren dat er geen cruciale tijd verloren gaat. Anders verliezen kandidaten hun interesse en kan er een andere kaper op de kust zijn."
In de zoektocht naar het juiste talent worden soft skills steeds belangrijker: analytische vaardigheden (61 procent), strategische visie (55 procent) en communicatieve vaardigheden (47 procent) zijn voor werkgevers van groot belang. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat meer dan acht op de tien ondervraagde CFO’s overweegt om niet-financiële professionals te benaderen om openstaande vacatures in te vullen en hen intern bij of om te scholen.
Soft skills
"Soft skills gaan vaak samen met de kandidaat zelf. Als u aan de ‘harde eisen’ voldoet, is het een must om u te focussen op uw sociale, strategische en communicatieve vaardigheden. Alleen op deze manier valt u op in de massa en maakt u meer kans op de baan," zegt Van Popering. "U bent niet de enige kandidaat die over het juiste diploma beschikt of de goede kwalificaties al op zak heeft. Aantonen dat u over de gewenste soft skills beschikt, zorgt ervoor dat u een streepje voor hebt in het selectieproces."
Gunstige beloning
Het gebrek aan gekwalificeerde professionals zorgt ervoor dat potentiële kandidaten veeleisender kunnen zijn wanneer ze hun volgende werkgever kiezen. Wie biedt een flexibele beloning aan met een goed loon en gunstige secundaire voorwaarden? Welke werkgever zorgt voor een aangenaam werkklimaat waarbij de werknemer wordt gestimuleerd en ondersteund?
In de administratieve sector zorgt dit voor een competitief klimaat: 92 procent van de ondervraagden zegt het komende jaar een loonsverhoging door te voeren van gemiddeld acht procent. Werkgevers die de lonen niet aanpassen, zeggen dat het komt omdat de lonen al marktconform zijn (58 procent) of dat er een gebrek is aan financiële middelen (42 procent). Daarnaast is het een markttrend dat werknemers steeds meer de regie in eigen handen willen nemen. Werkgevers spelen in op deze wens door naast flexibele werktijden, ook flexibele arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Dat betekent dat een werknemer naast zijn salaris een vrij besteedbaar budget krijgt, dat bijvoorbeeld in te zetten is voor extra verlof, pensioen of scholing. Uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat 55 procent van de werkgevers inmiddels is overgestapt op deze manier van belonen.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Voor werknemers zijn secundaire arbeidsvoorwaarden van groot belang. Als iemand als uitzendkracht werkzaam is, wordt er vaak overwerk- en feestdagentoeslag en reiskostenvergoeding aangeboden. Zodra een werknemer in vaste dienst treedt, komen daar vaak meer voorwaarden bij. Zoals een bonus, dertiende maand, winstdeling of cursussen en opleidingen.
Het draait echter niet alleen om geld. Ruim één derde van de Nederlanders geeft aan dat ze een lager salaris zouden accepteren voor hun droombaan. Het komt erop neer dat de werknemer overtuigd moet zijn dat ze gelukkig (kunnen) zijn in hun huidige baan. Veel bedrijven spelen daar op in door middel van niet-financiële voordelen zoals flexibele uren, betaalde opleidingen of extra verlofdagen.
Van Popering: "Het is aan de werkgever om voorwaarden aan te bieden die zorgen voor productieve en tevreden werknemers. Niet alleen om huidige werknemers langer te behouden, maar ook om nieuw talent aan te trekken. Talentvolle mensen zijn het belangrijkste kapitaal voor de groei van een bedrijf."