zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hypotheek 2018: vier fiscale wijzigingen

4 oktober 2017 - Wat gaat 2018 ons brengen? Tijdens de derde dinsdag in september zijn nieuwe maatregelen medegedeeld, nieuwe koersen zijn uitgestippeld.

Voor huizenbezitters, organisaties binnen de woning- en hypotheekbranche en mensen die een huis willen kopen is het relevant wat er gaat gebeuren met de fiscale mogelijkheden voor hypotheken.


Dit jaar geen grote verrassingen, er lagen al wat veranderingen in het verschiet en Prinsjesdag bracht vooral bevestiging. Kadasterdata heeft de vier grote fiscale wijzigingen op een rij gezet: 

1. Maximale hypotheek zakt naar 100 procent
We wisten dat het ging gebeuren, al vanaf 2014 zakt het maximum hypotheekbedrag jaarlijks een half procent. Vanaf 2018 mag u niet meer dan 100 procent van de waarde van je woning lenen. Dat betekent dat de koper meer dan voorheen terug moet vallen op zijn spaargeld. Kosten Koper, NHG en verbouwingskosten kunnen niet meegefinancierd worden. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat mensen zich dieper in de schulden steken dan men kan dragen. Op zich een prima streven, al zal het voor sommige mensen pijnlijk duidelijk zijn in de portemonnee.

2. Renteaftrek restschulden niet meer mogelijk
Deze fiscale regeling heeft betrekking op níeuwe restschuld. Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om de rente over de restschuld af te trekken bij de verkoop van uw woning. Voor wie de woning al verkocht heeft en al gebruik maakt van de renteaftrek over restschuld, verandert er niks. Het maximum van vijftien jaar blijft dan gewoon staan. Als u nu in onderhandeling bent om uw huis te verkopen, kan het dus aantrekkelijk zijn om er extra vaart achter te zetten. Van de andere kant, laat u niet gek maken en reken eerst even door over welk bedrag het gaat.

Van Bruggen Adviesgroep heeft een voorbeeldberekening gemaakt:
 
  • Stel u hebt een restschuld van 30.000.
  • De rente bedraagt drie procent en u hebt een middeninkomen.
Dat betekent dat u dan over vijftien jaar 3.000 euro meer gaat betalen.

3. Verlaging van 0,5 procent voor maximale hypotheekaftrek
Deze maatregel raakt de huiseigenaars die boven tweemaal modaal verdienen. In box 1 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd met een half procent naar 49,5 procent. Dit is wederom geen verrassing; deze vierde schijf van de inkomstenbelasting in box 1 heeft hier ieder jaar mee te maken. In de praktijk gaat het vaak om een klein maandelijks bedrag, maar al met al worden de woonlasten zo ieder jaar wat hoger.
Overigens wordt ter compensatie het belastingtarief in de hoogste schijf waarschijnlijk verlaagd van 52 procent naar 49,5 procent.

4. Derde belastingschijf wordt verlengd
In de derde belastingschijf betaalt u een tarief van 40,85 procent. In 2018 wordt deze schijf verlengd, hiermee groeit de bovengrens van 67.072 naar 68.507 euro. Over de €1.435 euro verschil betaalt u dus volgend jaar 40,85  procent in plaats van 51,95  procent. Het betreft hier dus ook een maatregel die geldt voor de hogere inkomens.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Huiseigenaren vinden veel adviseurs niet te vertrouwen
 Online hypotheek berekening vaak onbetrouwbaar voor 55+
 Flexwerker gaat makkelijker hypotheek krijgen
 Woningfinanciering kan voor meer mensen toegankelijk én verantwoord
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10