zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Gewoon' wachtwoord beter dan complex

14 augustus 2017 - Het was wellicht geen goede beslissing om internetgebruikers aan te raden op complexe paswoorden over te schakelen om zich tegen de activiteiten van criminelen te beschermen.

Dat heeft Bill Burr – voormalig manager van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (Nist) en de man die veertien jaar geleden het concept van de veilige paswoorden lanceerde – tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal toegegeven. Express.be vatte samen.


Burr waarschuwde destijds dat eenvoudige paswoorden door individuen met malafide bedoelingen te gemakkelijk konden worden achterhaald. Daarom spoorde hij de internetgebruikers over te schakelen op ingewikkelde combinaties van letters, cijfers en speciale tekens, waardoor criminelen wachtwoorden onmogelijk zouden kunnen ontcijferen.

Voorspelbaar
Hij geeft nu echter toe dat zijn advies contraproductief is geweest en wellicht vaak een tegenovergesteld effect heeft gehad. Er moest immers worden vastgesteld dat de gebruikers weliswaar vaak op zoek gingen naar complexe paswoorden, maar daarbij bijzonder voorspelbare combinaties maakten, in een poging de codes zelf te kunnen onthouden.

Nieuwe voorspelbaarheid
Ook het advies om minstens elke 90 dagen een nieuw paswoord te kiezen, is volgens Burr wellicht geen goede oplossing gebleken. Die raad heeft volgens hem vele consumenten immers aangezet om nog eens voorspelbare variaties van hun voorspelbare complexe paswoorden te maken.
"Omdat ook bedrijven, universiteiten en overheden met veranderende paswoorden begonnen te werken, werd de consument bovendien uiteindelijk onder een onophoudelijk groeiend arsenaal van codes bedolven, waardoor er nog een grotere neiging ontstond om gemakkelijke combinaties te kiezen," stelt Burr, die erkent een groot gedeelte van zijn eerdere raadgevingen te betreuren.
Inmiddels raden sommige wetenschappers aan eerder te kiezen voor een lang paswoord met eenvoudige woorden.

Vier gewone woorden
Auteur Randall Munroe, een gewezen robotwetenschapper bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa, berekende dat de ontcijfering van een paswoord met een keten van vier gewone woorden (‘correcthorsebatterystaple’) aan duizend pogingen per seconde 550 jaar in beslag zou nemen, terwijl een kortere complexe code (‘Tr0ub4dor&3’) op amper drie dagen zou kunnen worden gekraakt.

 


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgen om privéwachtwoorden op het werk
 Hoe veilig zijn uw wachtwoorden eigenlijk?
 Kwart Nederlanders verandert wachtwoord zelden
 Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgelijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10