zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onbekendheid beroepen belangrijke oorzaak arbeidsmarktkrapte

6 juni 2017 - Dat er vele beroepen zijn waar een groot tekort aan geschikte mensen voor bestaat is bekend. Velen spreken over een tekort aan hoogopgeleid personeel, waardoor de oorzaak aan een kwantitatieve en kwalitatieve mismatch wordt toegeschreven.

Onderzoek van Intelligence Group en Nationale Beroepengids laat ook een andere oorzaak zien. Krapteberoepen hebben een groot gebrek aan populariteit of bekendheid bij de beroepsbevolking. Er wordt voornamelijk gezocht naar bekende beroepen, waarbij het arbeidsmarktperspectief van het betreffende beroep onvoldoende lijkt mee te spelen. Dit blijkt uit de analyse van het  zoekgedrag van drie miljoen bezoekers op nationaleberoepengids.nl gekoppeld aan de data van de arbeidsmarktkansen van deze beroepen



Toekomstperspectief
Het toekomstperspectief van een beroep of het aantal banen en vacatures  wordt onvoldoende meegewogen in de studie of beroepskeuze. Het bericht dat 280.000 studenten na hun studie moeite zullen hebben met het vinden van een baan lijkt dat beeld te onderstrepen. Ook werd dit probleem aangekaart in de brief van o.a. Peter Huwae van decanenvereniging NVS-NVL aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Het onderliggende probleem van een ‘verkeerde’ studiekeuze is te vinden in het tekort aan betrouwbare informatie over rbeidsmarktperspectieven van opleidingen.
De zoekmachinedata van nationaleberoepengids.nl toont aan dat de oorzaak inderdaad in deze hoek ligt. De top tien van meest gezochte beroepen betreffen grotendeels de beroepen die tot de verbeelding spreken, zoals advocaat, chirurg, piloot en architect. Beroepen die vanuit salaris oogpunt een goed perspectief bieden, maar niet vanuit het aantal beschikbare arbeidsplaatsen.

De top tien populaire beroepen inclusief zoekopdrachten en aantal vacatures.

Psycholoog (meerdere specialisaties)
Advocaat
Accountmanager (meerdere specialisaties)
Architect
Tandarts
Verpleegkundige (meerdere specialisaties)
Accountant (incl. assistent)
Fysiotherapeut
Chirurg (meerdere specialisaties)
Piloot
Makelaar (meerdere specialisaties)

De uitzonderingen in de top tien zijn Account Manager, Accountant en  Verpleegkundige. Dit zijn beroepen met veel openstaande vacatures waar ook redelijk naar gezocht wordt. Bij andere beroepen zoals Psycholoog, Fysiotherapeut en Makelaar wordt als zichtbaar dat de interesse het aantal vacatures overstijgt. Verpleegkundige is overigens een beroep dat zeker interesse krijgt, maar toch met onvoldoende geschikt personeel kampt. Wellicht kan de oorzaak hiervoor gevonden worden in een hoge overstapdrempel en te weinig opleidingsplekken.

Krapteberoepen krijgen te weinig interesse
De top tien van beroepen met extreem grote krapte bestaat zoals wellicht verwacht uitsluitend uit technische beroepen. De nummer een in de lijst is het beroep Reparatie- en onderhoudsmonteur, dat in 2016 maar liefst 1654 keer meer vacatures had dan dat er zoekopdrachten waren. De Software Engineer staat op de tweede plaats, gevolgd door programmeur.

Top tien krapteberoepen gesorteerd op aantal vacatures

Reparatie- en onderhoudsmonteur
Software Engineer
Programmeur (overig; exclusief php, java & .net)
Servicemonteur (meerdere specialisaties)
PHP Programmeur/Developer
Constructeur (meerdere specialisaties)
JAVA Programmeur/Developer
Onderhoudsmonteur (meerdere specialisaties)
C, C++ Programmeur/Developer
Elektrotechnisch Ingenieur

Wanneer de top tien wordt gesorteerd op basis van de verhouding aantal vacatures per zoekopdracht wordt er iets heel frappants zichtbaar. De top tien van impopulaire beroepen met veel vacatures bestaat voornamelijk uit twee beroepstypes, namelijk de monteur en de programmeur. Deze twee beroepstypes hadden in 2016 ruim 105.000 vacatures tegenover slechts 1600 zoekopdrachten.

Top tien krapteberoepen gesorteerd op meeste vacatures per zoekopdracht

Reparatie- en onderhoudsmonteur
C, C++ Programmeur/Developer
PHP Programmeur/Developer
JAVA Programmeur/Developer
Servicemonteur (meerdere specialisaties)
Storingsmonteur
Onderhoudsmonteur (meerdere specialisaties)
Heftruckmonteur
Constructeur (meerdere specialisaties)
Technisch medewerker
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Krapte op de arbeidsmarkt bedreigt productiviteit
 HR-professional verrast door krapte op arbeidsmarkt
 Wereldwijde krapte op arbeidsmarkt nog steeds zorgelijk
 Bevolkingskrimp lost werkloosheid niet op
 
 
reacties
 
Gerard Kk  |   | 
6-06-2017
 | 
17:05 uur
Is ook niet zo verwonderlijk, daar bedrijven tegenwoordig verscholen zitten achter hekken en het werk achter gesloten deuren wordt gedaan. Men ziet niet meer wat er gebeurd op industrie terreinen en binnen bedrijven. Vroeger zaten vaak bedrijven deels in de stad en kon je ook nog zo binnen lopen. Deze gepensioneerde liep zo vaak binnen bij bedrijven om te kijken. Veiligheidseisen en Arbeidsinspectie laten dit niet meer toe. Probeer maar eens in de havens op een containerzeeboot of binnenvaartschip te komen om te zien wat daar gebeurd. Zo zijn er vele voorbeelden te geven, je mag nergens meer bij komen.
Ellen  |   | 
7-06-2017
 | 
11:43 uur
Het komt mi ook doordat veel bedrijven niet meer weten hoe ze hun functies de juiste naam moeten geven. Te generaliserend, of juist te specifiek.

Zo is het rijtje krapteberoepen aardig in te korten. Software Engineer, Programmeur (overig; exclusief php, java & .net), PHP Programmeur/Developer, JAVA Programmeur/Developer en C, C++ Programmeur/Developer, zijn allemaal programmeurs. Er wordt te specifiek gezocht naar iemand die kennis heeft in een bepaalde programmeertaal, maar bv een java programmeur kan heel snel aangeleerd worden om .net te programmeren. Dus waarom zo specifiek de functie wegzetten? Andersom, een software engineer, wordt er een programmeur bedoeld? Noem het dan ook zo en probeer de functie niet mooier te maken met een minder (niets) zeggende functietitel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10