zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Inkomensverschil man-vrouw in Nederland pas in 2052 gedicht

3 mei 2017 - De Europese Commissie pleit voor tien dagen vaderschapsverlof. Dat is een van haar plannen om de loonverschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen.

Uit onderzoek van PwC blijkt dat in Nederland vrouwen gemiddeld zestien procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. Als dit percentage gelijk zou liggen, nemen de inkomsten van werkende vrouwen in Nederland toe met 30 miljard euro, zo blijkt uit de ‘Women in Work’-index van PwC.


Volgens de index zou het Nederlandse bruto binnenlands product met 108 miljard euro stijgen als het percentage werkende vrouwen in Nederland identiek zou zijn aan Zweden. In Zweden ligt de arbeidsparticipatie van vrouwen vijf procent hoger op 79 procent.

Werk-privé patroon
Het werk-privé patroon verschilt tussen mannen en vrouwen, omdat vrouwen vaker in deeltijd werken. In Nederland werk slechts 39 procent van de vrouwen fulltime. "Dit onderzoek onderstreept maar weer eens dat Nederlandse vrouwen wereldkampioen deeltijdwerken zijn. Minder werken betekent vaak ook een minder snelle loonstijging. Daarnaast is het loon in de sectoren en beroepen waarin deeltijdwerken mogelijk is zoals de zorg en het onderwijs, vaak lager dan in die waar fulltime werken gebruikelijk is," aldus Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom PwC.
En dat is een gemiste kans, vindt Velthuijsen. "Sinds de jaren 90 presteren meisjes en vrouwen over de hele linie beter op school en vervolgopleidingen dan mannen. Het percentage voortijdig schoolverlaters is bij vrouwen veel lager dan bij mannen en vrouwen studeren sneller af."

Regionale verschillen
Naast sectoren, zijn er verschillen tussen regio's. In Amsterdam is het inkomensverschil het kleinst, op de voet gevolgd door Groningen en Den Haag. In Amsterdam en Groningen werken relatief veel hoogopgeleide vrouwen. In Den Haag werken veel vrouwen in de publieke sector, waar het inkomensverschil kleiner is dan in de private sector. "Toch verdienen vrouwen in de hoofdstad slechts 68 procent van wat een man voor hetzelfde werk verdient," aldus Velthuijsen.
"Het inkomensverschil is het grootst in Zeeland. Voor hetzelfde werk krijgt een vrouw 53 procent betaald van het salaris van een man. De oorzaak is dat veel Zeeuwse vrouwen werken in de groot- en kleinhandel en de zorg. Daar ligt de beloning lager."

Beleidstips
Met de huidige groeilijn is het inkomensverschil in Nederland pas in 2052 gedicht. De PwC-studie geeft beleidstips om dat te versnellen. Zo kan de overheid meer inzetten op betaalbaardere kinderopvang en gedeeld ouderschapsverlof, zoals verruiming van het vaderschapsverlof. Bedrijven kunnen ook meer doen. Diversiteitsbeleid om de werkcultuur vrouwvriendelijker te maken en flexwerken om werk en privé makkelijker te combineren, behoren tot de opties.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Genderkloof houdt hardnekkig stand
 Streefcijfer m/v-diversiteit nog ver weg
 Mannen meer gehecht aan vaste baan dan vrouwen
 Is parttime werken wel mogelijk op topniveau?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10