Nederlandse wetenschap houdt stand in strijd om talent
31 maart 2017 -
De Nederlandse wetenschap internationaliseert. Steeds meer Nederlandse wetenschappers vertrekken naar het buitenland, en ongeveer evenveel onderzoekers komen vanuit het buitenland naar ons land.
Het aandeel van buitenlands wetenschappelijk personeel aan Nederlandse universiteiten steeg van twintig procent in 2005 naar 33 procent in 2015. Dat blijkt uit onderzoek over de internationale mobiliteit van wetenschappers van het Rathenau Instituut.
Technische en natuurwetenschappen
De technische wetenschappen en de natuurwetenschappen lopen qua internationalisering voorop. Hier is ongeveer 45 procent van alle onderzoekers van buitenlandse komaf. De vakgebieden economie, landbouw en taal & cultuur zijn middenmoters met ongeveer 30 procent. In de disciplines gedrag & maatschappij en recht is bijna twintig procent van buitenlandse komaf. Uitgesplitst naar functie blijken ongeveer 40 procent van de promovendi buitenlands. Verder bezit bijna 30 procent van de universitair docenten, twintig procent van de universitair hoofddocenten en vijftien procent van de hoogleraren een niet-Nederlands paspoort.
Nationaliteiten
In 2015 werkten er in totaal 29.650 wetenschappers aan de Nederlandse universiteiten. Daarvan waren er 21.000 Nederlands (67 procent), 1.514 Duits (vijf procent), 860 Italiaans (drie procent), 742 Chinees (drie procent), 628 Belgisch (twee procent) en 483 Indiaas (twee procent). Daarna volgen Britten, Amerikanen, Spanjaarden, Iraniërs en Grieken.
Meer maatwerk mogelijk
Uit gesprekken van het Rathenau Instituut met wetenschappers, bestuurders en beleidsmakers blijkt dat Nederland nog wel meer maatwerk kan inzetten om de beleidsdoelen uit de Wetenschapsvisie 2025 te realiseren. Melanie Peters, directeur van het Rathenau Instituut: "Om meer of betere toponderzoekers naar Nederland te halen bijvoorbeeld, zouden onderzoeksinstellingen graag meer onderhandelingsruimte krijgen. Daarnaast kunnen we Nederlands en buitenlands talent beter begeleiden om ze in Nederland te houden. Ook zou Nederland meer kunnen doen aan het terughalen van Nederlandse toppers."
Is de titel niet een tikje misleidend?
Ik lees alleen maar over de aantallen wetenschappers die vertrekken naar en komen uit andere landen.
Verder wordt er niets gezegd over de kwaliteit, dus om te zeggen dat we stand houden in de strijd om talent, is een conclusie die je op basis van deze gegevens niet kunt trekken.