zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakgeld nu, financieel vaardig later

28 maart 2017 - Financiële opvoeding maakt een groot verschil voor de financiële vaardigheid later in het leven. Zo blijkt dat mensen die op hun twaalfde zakgeld ontvingen 42 procent financieel vaardiger zijn dan mensen die nooit zakgeld kregen.

Ook is het belangrijk om over geld te spreken aan de eettafel. Door kinderen in de opvoeding te stimuleren om zelf te sparen, vergroot de kans met zestien procent dat zij later als volwassene ook sparen voor tegenslag.


 
Lastig onderwerp
"Geld is een lastig onderwerp. Thuis wordt er niet vaak of graag over gesproken, terwijl ons onderzoek laat zien dat u dat juist beter wel kunt doen. Door geldzaken al op jonge leeftijd met je kinderen te bespreken, vergroot u de kans dat ze later in hun leven goed met geld om zullen gaan," aldus prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar financieel management bij TIAS Business School. Hij zocht samen prof. dr. Kees Koedijk naar de kerningrediënten voor een verstandige financiële opvoeding. Hiervoor werden ruim 2000 Nederlandse huishoudens ondervraagd in het Dutch Household Panel van CentERdata. De antwoorden op vragen over de financiële opvoeding werden gekoppeld aan de financiële vaardigheid op latere leeftijd. Vijf elementen bleken het meest effectief, waarvan zakgeld de sterkste positieve invloed bleek te hebben. Ondervraagden die op hun twaalfde jaar van hun ouders zakgeld ontvingen scoorden 42 procent sterker op hun financiële vaardigheid als volwassene.
 
Leren omgaan met geld
Verder bleek het leren omgaan met geld door ouders (+23 procent), het stimuleren van sparen door ouders (+23 procent), het kinderen zelf laten bepalen van eigen uitgaven (+twintig procent), en kinderen betaalde karweitjes laten verrichten (+veertien procent) een beklijvend effect te hebben op de financiële vaardigheid later in het leven. Bovendien bleken kinderen die tussen hun twaalfde en zestiende al werden gestimuleerd om te sparen, later zestien procent meer waarschijnlijk ook daadwerkelijk te sparen om extra uitgaven te dekken.
 
Praten over geld
"Thuis over geld praten is belangrijk, zeker ook als onderdeel van de opvoeding. De kinderen van vandaag groeien op in een samenleving waarin de overheid steeds minder zaken voor ze regelt. Het is nu belangrijker dat ooit dat ze financieel vaardig worden, zodat ze later zelfstandige en verstandige keuzes ten aanzien van pensioen, hypotheek en beleggingen kunnen maken," aldus prof. dr. Kees Koedijk. Zakgeld speelt daarbij een grote rol. Hoewel zakgeld steeds gebruikelijker wordt (71 procent van de ondervraagde dertigers kreeg op hun twaalfde zakgeld ten opzichte van slechts twintig procent van de zeventigers) krijgt bijna één op de drie twaalfjarigen geen zakgeld. "Dat is jammer, want jong aangeleerd is oud goed gedaan."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gebrek aan financieel welzijn heeft grote gevolgen voor productiviteit
 Weinig aandacht jonge ouders voor financiële risico's overlijden
 Vertrouwen in kwaliteit financieel advies daalt
 Vijf dingen die u kunt leren van Monopoly
 
 
reacties
 
Kinderbijslag2017.org  |   | 
4-04-2017
 | 
11:06 uur
Goed artikel! ''Jong aangeleerd is oud goed gedaan''. Wij zien dat bepaalde ouders hun kind(eren) een handje helpen door (een gedeelte van) de kinderbijslag te sparen voor later. Zo krijgt hun kind een vliegende start voor bijvoorbeeld de bekostiging van zijn/haar studie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10