zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland dreigt mobiele koppositie te verliezen

20 maart 2017 - Een valse start dreigt voor de uitrol van 5G in Nederland, omdat het voorgestelde Nederlandse frequentiebeleid niet aansluit bij Europese ontwikkelingen en er onvoldoende mobiel spectrum beschikbaar is.

De koppositie van Nederland op het gebied van mobiele connectiviteit staat op het spel, als het frequentiebeleid niet wordt gewijzigd. Dat staat in de reactie van KPN op de nota Mobiele Communicatie van Minister Kamp.



Digitale economie
Op dit moment heeft Nederland in de EU een koppositie bij de voortgang richting een digitale economie en samenleving. In de Digital Economy and Society Index (DESI) van 2017 van de EU staat Nederland op de eerste plaats voor wat betreft connectiviteit (vast en mobiel breedband). De mobiele netwerken in Nederland behoren tot de beste in de wereld.
Het Nederlandse beleid blijft echter sterk achter waar het gaat om het beschikbaar maken van spectrum voor mobiele communicatie. Terwijl er op Europees niveau, maar ook in Azië en de VS, extra vaart wordt gemaakt met het beschikbaar stellen van additioneel spectrum, worden in Nederland afwijkende keuzes gemaakt en besluiten uitgesteld.

Onduidelijkheid
KPN heeft met name bezwaar tegen de onduidelijkheid over inzetbaarheid van de 3.5 GHz band (3400 – 3800 MHz). Deze frequentieband is door de EU aangewezen als dé band voor het lanceren van 5G en zal lange tijd de enige band zijn in Europa waarmee ultra hoge datasnelheden en missie-kritische diensten geleverd kunnen worden. In Nederland kan de 3.5 GHz band vanwege het satellietstation in Burum slechts zeer beperkt worden gebruikt en er is nog geen plan om deze band beschikbaar te maken voor mobiele communicatie.
Daarnaast heeft KPN bezwaar tegen het voornemen om een hoeveelheid van 2 x 10 MHz spectrum te onttrekken aan de huidig beschikbare capaciteit die nodig is voor mobiele communicatie. Dit voornemen wijkt af van het huidige beleid op basis waarvan operators hun netwerken hebben uitgerold en dit staat ook haaks op de internationale frequentieharmonisatie en het Europese beleid.

Spectrumharmonisatie
KPN is van mening dat het Nederlandse spectrumbeleid alleen succesvol kan zijn als het aansluit bij internationale spectrumharmonisatie en in overeenstemming is met het Europese spectrumbeleid. De Nederlandse regelgeving moet er volgens KPN op gericht zijn om zoveel mogelijk schaalvoordeel te halen uit de wereldwijde standaardisatie van technologie en harmonisatie van spectrum. KPN pleit er daarom voor dat de 3.5 GHz band zo snel mogelijk beschikbaar wordt gemaakt voor mobiele communicatie.
Zonder aanpassing van het frequentiebeleid zal 5G in Nederland sterk achterblijven bij andere EU-landen. Ambities zoals autonoom autorijden, digitale innovaties in de Nederlandse industrie, en het bouwen van de Smart Cities van de toekomst zullen dan grote vertraging oplopen en mogelijk veel duurder worden dan elders.
De uitgebreide reactie van KPN op de nota Mobiele Communicatie van Minister Kamp staat op de website van KPN.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zonder data geen effectieve marketing
 5G: hoe uw organisatie zich kan voorbereiden
 Zwitserland stoot Nederland van de troon
 Mobiel dataverkeer groeit tot 2021 met factor zeven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10