zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Zorg dat werknemers collega's worden in plaats van concurrenten'

20 maart 2017 - "Werknemers moeten weer collega’s worden in plaats van concurrenten," is de boodschap die CNV-voorzitter Maurice Limmen het nieuw te vormen kabinet meegeeft.

Limmen: "Een nieuw kabinet moet zorgen voor banen met zekerheid en perspectief, de trend van steeds meer flex en gedwongen zzp moet worden gestopt. Dat is belangrijk, niet alleen voor mensen die het minimumloon verdienen, maar ook voor de middengroepen. Een zzp'er moet niet onverzekerd op de steiger staan en moet in cao's afspraken kunnen maken over zijn loon."



Positie van werknemers
De uitslag van de verkiezingen van 15 maart 2017 wijst er op dat er minstens vier partijen nodig zijn om een nieuw kabinet te vormen. Limmen: "Dat zal niet eenvoudig zijn, maar in nagenoeg alle coalities moet steun te vinden zijn om de positie van werknemers te versterken. Juist bij middengroepen hakt de flexibilisering op de arbeidsmarkt er op dit moment flink in.
Het nieuwe kabinet moet er daarom voor zorgen dat flexibel werk duurder is. Ook moeten er voor zzp'ers cao-afspraken mogelijk zijn over hun tarieven, nu is dat verboden. Een nieuw kabinet moet zich kortom inzetten om de race naar het putje te stoppen."

Prijzenslag
Die prijzenslag op de arbeidsmarkt is ook zichtbaar binnen Europa, aldus Limmen. "Een Poolse timmerman hoort in Nederland niet goedkoper te zijn dan een Nederlandse timmerman. Het kabinet moet zich daarom hard maken om een einde te maken aan deze oneerlijke concurrentie binnen Europa."

Scholing en ontwikkeling
Ook moet een nieuw kabinet volgens Limmen prioriteit maken van scholing en ontwikkeling. "Een werkgever investeert niet in een werknemer die hij na een tijdje weer op straat zet, of die hij als zzp'er inhuurt. Flexibilisering en de prijzenslag op de arbeidsmarkt zorgen daardoor voor kaalslag in de scholing van werkenden," stelt Limmen.
"Bezuinig dus niet op de scholingsaftrek en zorg voor een individueel scholingsbudget voor iedere werknemer. Daar moet het nieuwe kabinet samen met sociale partners afspraken over maken in het regeerakkoord. Met een individueel scholingsbudget kunnen werknemers zelf hun opleiding en scholing betalen. Zo zorg je er voor dat werkenden voorbereid zijn op robotisering en digitalisering."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna helft minder ontslagprocedures na invoering WWZ
 'Meer mensen aan het werk'
 HR-manager: 'Wij blijven uitzendkrachten aanstellen'
 HR-professional wil meer inzetten op flexibele schil
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10