14 maart 2017 -
Onzekerheid maakt somber. Dat is niets nieuws. Maar op de financiële markten zijn de verwachtingen natuurlijk nooit 100 procent zeker. Wie echt goed kijkt, ziet dat in de huidige markt vooral de onvoorspelbaarheid leidt tot hoge volatiliteit en pessimistische beleggers.
Het omgekeerde gaat ook op: voorspelbaarheid leidt tot een positief sentiment. Precies dat gebeurde in 2016 in de VS en Groot-Brittannië. Ken Fisher, voorzitter Fisher Investments Europe Limited, licht in dit stuk toe welke lessen we hier voor 2017 uit kunnen trekken als het gaat om de Europese markten: "Nú is het moment om in te stappen."
Onvoorspelbaarheid
Fisher: "De onvoorspelbaarheid in 2016 was vooral zichtbaar in de negatieve rentepercentages, dalende olieprijzen en teleurstellende productiecijfers. Politieke zorgen wakkerden de onrust onder beleggers verder aan, met het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen als grootste factoren. Dat het negatieve sentiment zou bijdraaien, zagen weinigen. Toch gebeurde dat. Eind 2016 waren de beurzen vooral in de VS en Groot-Brittannië positief en stevenden aandelen alsnog af op een goed, zij het niet zeer spectaculair gemiddeld rendement van 10,7 procent. De verrassende uitkomst – Brexit en Trump – deed overduidelijk niet ter zake. Het feit dat er überhaupt een resultaat bekend was, was genoeg en stimuleerde beleggers om vooruit te kijken naar de gezonde fundamenten."
Drie doorslaggevende verkiezingen
In Europa gebeurt nu hetzelfde. Dit jaar staan er binnen de eurozone drie doorslaggevende verkiezingen op de rol, in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De financiële pers heeft het er moeilijk mee en wijst erop dat het stijgend populisme de EU en de euro bedreigt. Er heerst onzekerheid over de uitkomst.
Nederland
Fisher: "Die onzekerheid is ten onrechte. Als we naar de Nederlandse verkiezingen kijken, zien we hoe de internationale pers de onzekerheid aanwakkert door te wijzen op het verwachte succes van de PVV van Geert Wilders. In de Britse, Duitse en Amerikaanse financiële media verschijnen alarmerende berichten over de gevolgen voor de euro. Als Nederlanders weten we dat dit wordt overdreven. Zelfs als de PVV een meerderheid krijgt, zal Wilders toch een coalitie moeten vormen. De gevestigde partijen voelen echter weinig voor een samenwerking met de PVV. De kans is groot dat de partij weliswaar de grootste fractie wordt, maar alsnog een oppositierol in de Tweede Kamer moet innemen. Als dit besef internationaal doordringt, zal het ook de onzekerheid bij beleggers wegnemen."
Frankrijk
Fisher: "Een vergelijkbare situatie zien we in Frankrijk, waar Marine Le Pen en haar FN (Front National) de peilingen voor de presidentsverkiezingen aanvoeren. Deze voorsprong lijkt vooral een eigenzinnigheid te zijn van het Franse kiessysteem. Dat kent twee rondes. In de eerste ronde worden de stemmen verdeeld over veel kandidaten. Dit leidt tot fragmentatie, aangezien veel kiezers een proteststem afgeven. Maar als geen van de kandidaten 50 procent van de stemmen haalt (en dat is vrijwel zeker) volgt een tweede ronde waarin de twee populairste kandidaten het tegen elkaar opnemen. Dit versterkt de oppositie tegen Le Pen. Peilingen voorspellen dat Le Pen deze ronde gaat verliezen. Ze staat meer dan twintig punten achter op de republikeinse kandidaat François Fillon en de onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron. En als Le Pen tóch wint? Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de FN een parlementaire meerderheid haalt, aangezien de partij niet kan bouwen op successen in eerdere nationale verkiezingen. Waarmee het moeilijk wordt voor Le Pen om significante wetswijzigingen door te voeren. Kortom, de waarschijnlijkheid van radicale veranderingen is laag en beleggers doen er goed aan dit te beseffen."
Duitsland
Tot slot Duitsland, waar in september verkiezingen worden gehouden. Fisher: "Wederom duiken paniekverhalen over euroscepsis op, waarbij media vooral de anti-EU-stemming van de AfD (Alternative für Deutschland) benadrukken. Het is een partij die inderdaad populariteit geniet. Tegelijkertijd hoopt bondskanselier Angela Merkel op een vierde termijn. Haar christendemocratische fractie CDU/CSU krijgt vooral oppositie van de sociaaldemocratische partij SPD onder Martin Schulz, de voormalige president van het Europees parlement. In de peilingen liggen beide partijen CDU en SPD nog altijd ruim voor op de AfD. En aangezien zowel Merkel als Schulz pro-euro is, lijkt een crisis zeer onwaarschijnlijk."
Nuchtere visie
"De onrust onder beleggers over de politieke onzekerheden in Europa is dus overdreven. Een nuchtere visie op Europa is prudent en maakt dan een reeks aan economische successen zichtbaar. Het vierde kwartaal van 2016 was het vijftiende kwartaal op rij waarin Europa economische groei liet zien. De prognose is dat deze trend niet alleen aanhoudt, maar zelfs gaat leiden tot de hoogste Europese groeicijfers sinds 2011. Er worden meer kredieten verstrekt, de rendementsverwachtingen zijn sterk positief, wat de verwachte groei verder aanwakkert. Dit optimistische sentiment zal langzaam, maar geleidelijk doordringen bij beleggers. Wees deze bullmarkt voor," aldus Fisher.